settings icon
share icon
Pitanje

Što je obnova prema Bibliji?

Odgovor


Još jedna riječ za obnovu jest ponovno rođenje povezano s biblijskim izrazom „nanovo rođen". Naš se preporod razlikuje od prvoga rođenja kad smo fizički začeti i naslijedili našu grješnu narav. Novo rođenje je duhovno, sveto i nebesko rođenje koje rezultira našim duhovnim oživljavanjem. Čovjek je u svom prirodnom stanju „mrtav u prijestupima i grijesima" sve dok ga Krist ne oživi (obnovi). To se događa kada položi svoju vjeru u Krista (Efežanima 2,1).

Obnova je radikalna promjena. Kao što je naše fizičko rođenje rezultiralo novim pojedincem koji ulazi u zemaljsku oblast, naše duhovno rođenje rezultira novom osobom koja ulazi u nebesku oblast (Efežanima 2,6). Nakon obnove počinjemo vidjeti, čuti i tražiti božanske stvari; počinjemo živjeti po vjeri i svetosti. Sada se Krist formira u srcima; sada smo dionici božanske naravi, budući da smo nova stvorenja (2. Korinćanima 5,17). Bog, a ne čovjek, izvor je ove transformacije (Efežanima 2,1.8). Božja velika ljubav i besplatan dar, Njegova bogata milost i obilje milosrđa, uzrok su ponovnog rođenja. Božja velika sila – sila koja je podigla Krista od mrtvih – prikazana je u obnovi i obraćenju grješnika (Efežanima 1,19-20).

Obnova je nužna. Grešno ljudsko tijelo ne može stajati u Božjoj prisutnosti. U svom razgovoru s Nikodemom, Isus je dvaput rekao da se čovjek mora nanovo roditi kako bi vidio Božje kraljevstvo (Ivan 3,3.7). Obnova nije opcija, jer „što je rođeno od tijela, tijelo je; i što je rođeno od Duha, duh je" (Ivan 3,6). Tjelesno rođenje nam odgovara za zemlju; duhovno rođenje nam odgovara za nebo. Pogledajte Efežanima 2,1; 1. Petrova 1,23; Ivan 1,13; 1. Ivanova 3,9; 4,7; 5,1.4.18.

Obnova je dio onoga što Bog čini za nas u trenutku spasenja, zajedno sa zapečaćenjem (Efežanima 1,14), posinjenjem (Galaćanima 4,5), pomirenjem (2. Korinćanima 5,18-20) itd. Obnova je Božje duhovno oživljavanje osobe kao posljedica vjere u Isusa Krista. Prije spasenja nismo bili Božja djeca (Ivan 1,12-13); već djeca gnjeva (Efežanima 2,3; Rimljanima 5,18-20). Prije spasenja bili smo degenerirani; nakon spasenja smo regenerirani. Rezultat obnove je mir s Bogom (Rimljanima 5,1), novi život (Tit 3,5; 2. Korinćanima 5,17) i vječno posinjenje (Ivan 1,12-13; Galaćanima 3,26). Obnova započinje proces posvećenja u kojem postajemo ljudi kakve nas Bog želi (Rimljanima 8,28-30).

Jedini način obnove je vjerom u konačno Kristovo djelo na križu. Nikakva količina dobrih djela ili držanja Zakona ne mogu regenerirati srce. „Jer se po djelima Zakona pred [Bogom] neće opravdati nijedno tijelo" (Rimljanima 3,20). Samo Krist nudi lijek za potpunu pokvarenost ljudskog srca. Ne trebamo renovaciju, reformaciju ili reorganizaciju; trebamo ponovno rođenje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je obnova prema Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries