settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o obiteljskim problemima?

Odgovor


Problemi u obitelji nisu ništa novo. U palom svijetu oni koje bismo trebali najviše voljeti – naše obitelji – često postaju oni s kojima se najviše borimo. Biblija ne uljepšava grijeh i bilježi brojne obiteljske probleme, počevši od Adamovog prebacivanja krivnje na njegovu ženu kao metu (Postanak 3,12). Suparništvo braće i sestara javlja se u pričama o Kajinu i Abelu, Jakovu i Ezavu, te Josipu i njegovoj braći. Ljubomora među ženama – jedna od negativnih posljedica poligamije – nalazi se u pričama o Hani, Lei i Raheli. Eli i Samuel imali su posla sa svojeglavom djecom. Jonatana je njegov otac, Šaul, umalo ubio. Davidu se slomilo srce zbog pobune njegova sina Abšaloma. Hošea je doživljavao bračne poteškoće. U svakom od ovih slučajeva, odnosi su narušeni grijehom.

Biblija ima mnogo toga za reći o odnosima, uključujući obiteljsku dinamiku. Prva institucija koju je Bog uspostavio za međudjelovanje bila je obitelj (Postanak 2,22-24). Adamu je stvorio ženu i sjedinio ih u braku. Navodeći ovaj događaj, Isus je kasnije rekao: „Što je, dakle, Bog sjedinio, čovjek neka ne rastavlja“ (Matej 19,6). Božji plan bio je da jedan muškarac i jedna žena ostanu u braku sve dok jedan od njih ne umre. On želi blagosloviti tu uniju s djecom koju će odgajati „stegom i opomenom Gospodinovom“ (Efežanima 6,4; vidi također Psalam 127,3). Mnogi obiteljski problemi nastaju kada se pobunimo protiv Božjeg dizajna – na primjer, poligamija, preljub i razvod uzrokuju probleme jer odstupaju od Božjeg izvornog plana.

Biblija daje jasne upute o tome kako se članovi obitelji trebaju ponašati jedni prema drugima. Božji plan je da muževi vole svoje žene na isti način na koji Krist voli svoju crkvu (Efežanima 5,25. 33). Žene trebaju poštovati svoje muževe i pokoravati se njihovom vodstvu (Efežanima 5,22-24. 33; 1. Petrova 3,1). Djeca trebaju slušati roditelje (Efežanima 6,1-4; Izlazak 20,12). Koliko bi se obiteljskih problema riješilo da se muževi, žene i djeca jednostavno pridržavaju tih osnovnih pravila?

Prva Timoteju 5,8 kaže da se obitelji moraju brinuti jedni za druge. Isus je imao oštre riječi za one koji izbjegavaju svoje financijske odgovornosti prema ostarjelim roditeljima tvrdeći da su sav svoj novac dali hramu (Matej 15,5-6).

Ključ sloge u obiteljima nije onaj koji prirodno želimo primijeniti. Efežanima 5,21 kaže: „Podlažite se jedan drugome u strahu Božjemu.“ Podložnost je u izravnoj suprotnosti s našom tjelesnom željom da vladamo i bude po našem. Branimo svoja prava, zalažemo se za svoje ciljeve, branimo svoja mišljenja i donosimo vlastite planove kad god je to moguće. Božji put je razapeti naše tijelo (Galaćanima 5,24; Rimljanima 6,11) i podrediti se potrebama i željama drugih kad god možemo. Isus je naš uzor za takvu podložnost Božjoj volji. Prva Petrova 2,23 kaže: „On koji vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio, nego se prepustio onomu koji sudi pravedno.“

Većina obiteljskih problema mogla bi se umanjiti ako bismo svi slijedili upute iz Filipljanima 2,3-4: „Ništa nemojte činiti iz nadmetanja ili isprazne slave, nego u poniznosti uma jedan drugoga smatrajte višim od sebe. Nemojte gledati svaki na svoje, nego i na ono što je drugih.“ Kad poprimimo duh poniznosti i odnosimo se prema drugima onako kako bi se Isus ponašao prema njima, možemo riješiti mnoge naše obiteljske probleme i probleme u odnosima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o obiteljskim problemima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries