settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li obiteljske pobožnosti važne?

Odgovor


Obiteljske pobožnosti vitalne su za premještanje našeg duhovnog života izvan zidina crkve u aktivnu, rastuću vjeru. No, što znači imati obiteljske pobožnosti?

Obiteljske pobožnosti određeno su vrijeme kada muž i žena, ili roditelji i djeca, sjednu, čitaju Bibliju i zajedno se mole. To je vrijeme osmišljeno za izgradnju svakog pojedinca i uspostavljanje osjećaja jedinstva i usmjerenja unutar obitelji.

Bitna je ustrajnost u provođenju vremena pobožnosti i razvijanje obiteljske kulture oko te navike. Obiteljske pobožnosti mogu pokrenuti duboke odnose s djecom i proširiti mogućnosti molitve sa i za njih. Iako bi to moglo zahtijevati promjenu u načinu na koji obitelj provodi vrijeme, zakazivanje obiteljskih pobožnosti može donijeti vječne koristi u duhovnom rastu i nasljeđu obitelji.

Dok mi kao roditelji prvo ne uspostavimo predanu disciplinu u svom osobnom životu, obiteljske pobožnosti mogu se činiti čudne ili nametljive. No, želja da počnemo imati osobne pobožnosti može postati uzor našoj djeci dok aktivno gradimo odnos sa živim Bogom. Naša predanost čitanju Biblije i molitvi dovoljno govori o važnosti koju mi kao roditelji pridajemo svom duhovnom razvoju. Ako je to nešto u čemu rastemo sa svojom djecom, onda je pred nama jedno predivno putovanje. Transparentnost i upornost su ključni!

Cilj je odgajati djecu koja ostaju odana Bogu kao odrasli. Naša je želja odgajati djecu koja koriste molitvu, Božju Riječ i čvrsti temelj obitelji, prijatelja i crkvene zajednice u donošenju njihovih odluka, njihovih životnih ciljeva i njihovih odnosa.

Bog je uputio izraelski narod: „Neka te riječi koje ti danas zapovijedam budu u tvome srcu: marljivo poučavaj njima svoju djecu, i govori o njima kada sjediš u svojoj kući i kada hodaš putem, i kada liježeš i kada ustaješ“ (Ponovljeni zakon 6,6-7). U Efežanima 6,4 kršćanima se kaže: „A vi, očevi, ne razdražujte svoju djecu, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodinovom.“ Jasno je da roditelji trebaju poučavati svoju djecu o Bogu i Njegovim putevima. Zajedničko druženje s Bogom kao obitelj, kroz molitvu i čitanje Biblije, izvrstan je način za to. Vršeći obiteljske pobožnosti, ne samo da poučavamo svoju djecu, već oblikujemo ponašanja koja podržavaju duhovni rast. Mnogo puta u poučavanju djece nađemo se izazvanima u našoj vjeri. Obiteljske pobožnosti dobre su za duhovni rast svih u obitelji.

Imajući obiteljske pobožnosti, usredotočite se na razvoj karaktera. Koristite odlomke relevantne za obiteljske situacije ili potrebe. To djeci omogućuje da shvate da je Biblija primjenjiva na naš svakodnevni život u dvadeset prvom stoljeću. Također im pomaže da znaju da je Bog onaj koji brine i Otac pun ljubavi koji želi osobni odnos s njima i da im nudi mudrost i vodstvo za njihov život.

Kako djeca odrastaju lakše će u povezivati nauk i teologiju sa životnim ishodima. Usporedba s drugim vjerskim sustavima pomaže im u razvoju analitičkih vještina koje će im trebati sa sazrijevanjem njihove vjere.

Osim uobičajene obiteljske pobožnosti, njegujte trenutke poučavanja dane od Boga. Takvi su trenuci rijetki, dragocjeni i ne podliježu rasporedu. Vrijeme kada vaše dijete postavi pitanje ili ima opažanje su prilike da podijelite Božju ljubav i brigu za njega. Možda nećete imati sve odgovore u određenom trenutku, ali djetetu možete dati do znanja da ste ga čuli, da su mu pitanja važna i da ćete zajedno istraživati tu temu. To otvara vrata za razgovor i postaje pravi, redovni prikaz naših poziva prema Efežanima 6,4.

Obiteljske pobožnosti mogu biti dio prekrasnog putovanja zajedno s Bogom. Može njegovati ozračje koje našoj djeci omogućuje rast, osobito ako se doda kao podrška i njegovanje većih vjerskih zajednica.

Obiteljske pobožnosti ključ su blagoslova prema Jakovljevoj 1,25: „A tko god [uključujući obitelji!] se zagleda u savršeni zakon slobode i u njemu ustraje, ne da bude zaboravan slušatelj, nego djelotvoran izvršitelj, blagoslovljen će biti u svome djelovanju.“

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li obiteljske pobožnosti važne?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries