settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi trebao izgledati redoslijed prioritetâ u našoj obitelji?

Odgovor


Biblija ne daje detaljan redoslijed prioriteta u obiteljskim odnosima. Međutim, u Svetom pismu možemo tražiti i pronaći opća načela za određivanje tih prioriteta. Očigledno, Bog dolazi na prvo mjesto: Ponovljeni zakon 6:5: „Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom.“ Cijelo srce, duša i snaga trebaju se posvetiti ljubavi prema Bogu, stavljajući ga na prvo mjesto u svom životu.

Ako ste u braku, iza toga ide vaš bračni drug. Oženjen muškarac treba voljeti svoju ženu kako je Krist volio crkvu (Efežanima 5:25). Kristov prvi prioritet, nakon poslušnosti i proslavljanja Oca, bila je crkva. Evo primjera koji bi muž trebao slijediti: najprije Bog, a potom žena. Na isti način, žene se trebaju pokoriti svojim muževima „kao Gospodinu“ (Efežanima 5:22). Načelo koje tu vidimo jest da je muž na drugom mjestu, odmah iza Boga.

Ukoliko su muževi i žene toliko važni da idu odmah na drugom mjestu iza Boga te budući da su muž i žena jedno tijelo (Efežanima 5:31), razumno je pretpostaviti da rezultat bračne veze, odnosno djeca, valja biti na sljedećem mjestu. Roditelji trebaju podići pobožnu djecu koji će biti sljedeća generacija onih koji vole Gospodina svim svojim srcem (Izreke 22:6; Efežanima 6:4), pokazujući još jednom da Bog ima prvo mjesto. Svi drugi obiteljski odnosi trebali bi to odražavati.

Ponovljeni zakon 5:16 kaže nam da poštujemo svoje roditelje kako bismo mogli dugo živjeti i kako bi nam bilo dobro. Nije izrijekom navedeno nikakvo dobno ograničenje, zbog čega možemo zaključiti da nam valja poštovati roditelje dokle su god živi. Naravno, kad dijete odraste, ne treba ih više slušati („Djeco, pokoravajte se svojim roditeljima...”), ali nema dobnog ograničenja u poštovanju. Iz toga možemo zaključiti da su roditelji sljedeći na popisu prioriteta nakon Boga, naših supružnika i naše djece. Poslije roditelja dolazi ostatak obitelji (1. Timoteju 5:8).

Nakon šire obitelji na popisu prioriteta nalaze se drugi vjernici. Rimljanima 14 kaže nam da ne sudimo i ne preziremo svoga brata (s. 10) te da ne činimo ništa kako bi se drugi kršćani spotaknuli ili pali duhovno. Većina Prve poslanice Korinćanima su Pavlove upute o tome kako bi crkva trebala živjeti zajedno u skladu i ljubavi. Drugi poticaji koji se odnose na našu braću i sestre su „ljubavlju služite jedan drugomu” (Galaćanima 5:13); „budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!” (Efežanima 4:32); „zato se tješite međusobno i izgrađujte jedan drugoga” (1. Solunjanima 5:11); i „pazimo jedan na drugoga da se potičemo na ljubav i dobra djela (Hebrejima 10:24). Na koncu dolazi ostatak svijeta (Matej 28:19), kojemu moramo donijeti evanđelje i činiti ih Kristovim učenicima.

U zaključku, svetopisamski redoslijed prioriteta glasi ovako: Bog, bračni drug, djeca, roditelji, šira obitelj, braća i sestre u Kristu, a onda ostatak svijeta. Iako ponekad moramo donositi odluke koje će staviti jednu osobu prije neke druge, cilj je ne zanemariti nijednu našu vezu. Imati biblijsku ravnotežu znači dopustiti Bogu da nas osnaži kako bismo ispunili sve prioritete, unutar i izvan svojih obitelji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako bi trebao izgledati redoslijed prioritetâ u našoj obitelji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries