settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti dio Božje obitelji?

Odgovor


Biblija uči da su Isus Krist i Otac jedno (Ivan 1,1-4), te da je On jedinorođeni Sin Božji (Hebrejima 1,1-4). Ovaj obiteljski izraz ukazuje na to da Bog smatra Isusa članom obitelji. Kao nanovorođenim vjernicima se kaže da smo i mi članovi ove obitelji (Rimljanima 9,8; 1. Ivanova 3,1-2). Kako postajemo dio ove Božje obitelji? Kad čujemo evanđelje, priznamo svoje grijehe i položimo svoju vjeru i pouzdanje u Isusa Krista, u tom smo se trenutku rodili u Božje kraljevstvo kao Njegova djeca i postali baštinici s Njime zauvijek (Rimljanima 8,14-17).

Dok se Isus Krist naziva jedinorođenim Sinom Božjim, vjernici se nazivaju djecom rođenom u Božju obitelj koja trebaju rasti i sazrijevati u vjeri (Efežanima 4,11-16), te sinovima i baštinicima usvojenima u Njegovu obitelj (Galaćanima 4,4-7). Beskonačna Božja milost i milosrđe otkrivaju se u Efežanima 1,5-6 kada kaže da otkupljuje grešnike koje je „predodredio za posinjenje po Isusu Kristu, za sebe, po dobrohotnosti svoje volje, na hvalu slave milosti njegove kojom nas pomilova u Ljubljenome."

Kao djeca Božja, što nasljeđujemo? Ništa manje od kraljevstva Božjega (Matej 25,34; 1. Solunjanima 2,12; Hebrejima 12,28)! Efežanima 1,3 nam govori da su vjernici blagoslovljeni svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu. Ti su duhovni blagoslovi beskonačni, vječni i borave u Kristu, a Božjom milošću smo dobili ove blagoslove kao Njegova djeca. Kao zemaljska djeca na kraju nasljeđujemo ono što nam roditelji ostave nakon njihove smrti. Ali u Božjem slučaju vjernici već žanju svoje naslijeđe imajući mir s Njime kroz žrtvu Njegovog Sina na križu. Ostale nagrade naše baštine uključuju dar prebivanja Duha Svetoga u trenutku kad povjerujemo u Krista (Efežanima 1,13-14), što nam omogućava da živimo za Njega u sadašnjosti i spoznamo da imamo vječnu sigurnost spasenja (Hebrejima 7,24-25).

Biti dio Božje obitelji najveći je blagoslov koji se daje vjernicima i koji bi nas trebao spustiti na koljena u poniznom štovanju. Nikada ne možemo učiniti ništa da to zaslužimo jer je to Njegov dar ljubavi, milosrđa i milosti, a ipak, pozvani smo postati sinovi i kćeri Živog Boga (Rimljanima 9,25-26). Neka svi vjerom odgovorimo na Njegov poziv!

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što znači biti dio Božje obitelji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries