settings icon
share icon
Pitanje

Što je novozavjetna teologija?

Odgovor


Novozavjetna teologija je proučavanje onoga što je Bog otkrio o sebi u Novom zavjetu. Sustav novozavjetne teologije uzima različite istine koje nas novozavjetne knjige podučavaju o Bogu i prikazuje ih na organizirani način. Novi zavjet otkriva dolazak Mesije predviđen u Starom zavjetu (Izaija 9), odbacivanje Mesije od strane Izraela, ispunjenje Zakona, rođenje novozavjetne crkve (Tijela Kristovog), crkveno doba, evanđelje Isusa Krista i upute za vjernike u Isusu Kristu.

Izraz novi savez (ili novi zavjet) Krist je izgovorio na Posljednjoj večeri (Luka 22,20). Pavao je naveo novi savez kao suštinu službe na koju je bio pozvan (2. Korinćanima 3,6). Stari zavjet je zapis o pozivu i povijesti židovske nacije, a sadrži Mojsijev zakon, Stari zavjet za koji je Izrael bio vezan dugi niz godina. Novi zavjet bavi se poviješću i primjenom Kristova otkupljenja od Zakona (Galaćanima 4,4-5), otkupljenja kojeg je pružio svojom smrću na križu (Efežanima 1,7). Budući da je na snazi Novi Savez, zamjenjuje Stari (Hebrejima 8,6. 13).

Teologija je proučavanje doktrina Biblije, prateći progresivno otkrivenje koje je Bog dao čovjeku od početka vremena do kraja Otkrivenja. Novozavjetna teologija primarno se bavi proučavanjem kristologije, ekleziologije i soteriologije. Osim toga, proširuje naše razumijevanje eshatologije, pneumatologije, angelologije, hamartiologije i drugih područja doktrine.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je novozavjetna teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries