settings icon
share icon
Pitanje

Na koji način kršćanin postaje posve novi muškarac/žena?

Odgovor


Isus je rekao da, kako bismo postali kršćanin, moramo se „nanovo roditi" (Ivan 3,3). Ta fraza podrazumijeva da ne možemo jednostavno preurediti svoj trenutni život; moramo početi ispočetka. Druga Korinćanima 5,15 i 17 objašnjavaju što se događa kada se pouzdamo u Isusa kao Spasitelja i Gospodina: „I za sve umrije da oni koji žive ne žive više sebi, nego onomu koji za njih umrije i uskrsnu… Zato, ako je tko u Kristu, novi je stvor; staro prođe, gle, nasta novo sve!"

Isus je upotrijebio ilustraciju rođenja jer razumijemo da, kad se rodi dijete, evidentno je novo stvorenje. Živo rođenje prati transformacija tijekom vremena od novorođenčadi do zrelosti. Kad se nanovo rodimo u Duhu, oživjeli smo mi koji smo bili „mrtvi u prijestupima i grijesima" (Efežanima 2,1; usp. Rimljanima 6,18). Mi smo „novo stvorenje" u Kristu (2. Korinćanima 5,17). Bog mijenja naše želje, stavove i fokus kako se odvraćamo od štovanja samih sebe ka štovanju Boga.

Mnogi ljudi pokušavaju zaobići taj prijenos vlasništva i umjesto toga pokušavaju promijeniti vlastito izvanjsko ponašanje ili počnu ići u crkvu u nastojanju da se osjećaju kršćanima. Međutim, snaga volje nas može dovesti samo dotle. Isus nije došao reformirati naše grešno tijelo; došao je ubiti ga (Luka 9,23; Rimljanima 6,6-7). Stara i nova priroda ne mogu djelovati zajedno, niti mogu mirno koegzistirati (Rimljanima 8,12-14). Moramo umrijeti sebi prije nego što možemo iskusiti novi život koji nam Isus nudi (2. Korinćanima 5,15).

Svako je ljudsko biće sastavljeno od tijela, duše i duha (1. Solunjanima 5,23). Prije nego što uspostavimo odnos s Bogom kroz novo rođenje, prvenstveno živimo pod nadzorom naše duše i tijela. Duh leži u nama uspavan poput ispuhanog balona. Kad prenesemo vlasništvo nad svojim životom u gospodstvo Isusa Krista, On šalje svoga Duha Svetoga da regenerira naše ispuhane duhove. Duh Sveti uspoređuje se s vjetrom (Ivan 3,8; Djela 2,2). Pri spasenju On u naša srca ulijeva i napuhuje duh u nama kako bismo sada mogli komunicirati s Bogom. Dok je osobom ranije upravljala grešna priroda, sada ju može voditi Duh Sveti koji djeluje tako da nas preobličuje u lik Krista (Rimljanima 8,29).

Moramo predstaviti svoje tijelo kao živu žrtvu i obnavljati svoj um tako da počnemo razmišljati kao što Bog misli (Rimljanima 12,1-2). Dok se fokusiramo na spoznavanje Boga, čitanje Njegove Riječi i svakodnevno predavanje kontroli Duha Svetoga, naši se izbori mijenjaju. Naše razonode, prioriteti i strasti se mijenjaju. Plod Duha Svetoga (Galaćanima 5,22-23) postaje vidljiv tamo gdje su nekada bila samo djela tijela (Galaćanima 5,19-21). Doživjeti novo rođenje tek je početak. Bog i dalje djeluje u nama kako bi sebi predočio sveti narod onoga dana kad ćemo ga vidjeti licem u lice (Filipljanima 1,6; 2,13; 2. Korinćanima 11,2; Efežanima 5,27).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Na koji način kršćanin postaje posve novi muškarac/žena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries