settings icon
share icon
Pitanje

Novi sam kršćanin. Koji je sljedeći korak?

Odgovor


Čestitamo! Ako ste novi vjernik, upravo ste doživjeli početak svog novog, vječnog života (Ivan 3,16; 10,10). Oprošteni su vam grijesi i dobili ste novi početak (Rimljanima 4,7). Sada vam je dana neizreciva, proslavljena radost (1. Petrova 1,8-9).

Uz prekrasne blagoslove poznavanja Krista, vjerojatno mislite: „Što sada? Koji je sljedeći korak?" Biblija nudi neka važna načela za one koji su započeli odnos s Bogom.

Prvo, kao novi kršćanin, počnite čitati Bibliju. Postoji mnogo prijevoda i brojna mjesta od kojih možete započeti. Iako ne postoji savršeni prijevod, preporučujemo vam da odaberete Bibliju koju je lako razumjeti i vjernu izvornom tekstu Biblije. Za primjerke nekih današnjih popularnih prijevoda, možete posjetiti web stranice poput BibleGateway.com ili YouVersion.com. Predlažemo da počnete čitati od Evanđelja po Ivanu ili nekog drugog Evanđelja kako biste sami pročitali što je Isus učio i činio tijekom svog života na zemlji. Ostali članci na GotQuestions.org pomoći će vam u odgovorima na praktična pitanja koja imate o Bogu i duhovnim pitanjima. Biblija uči: „Uznastoj da se kao prokušan pokažeš pred Bogom, kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji ispravno razlaže riječ istine" (2. Timoteju 2,15).

Drugo, kao novi kršćanin, počnite moliti. Molitva je jednostavno razgovor s Bogom. Mnogi vjeruju da molitva mora sadržavati formalni skup riječi koji se može upućivati samo za vrijeme crkvene službe. Međutim, Biblija nas uči da molimo bez prestanka (1. Solunjanima 5,17). Upućuje nas se da slavimo Boga danju i noću. Ako želimo dublje spoznati Boga, moramo s Njime redovito komunicirati.

Tijekom svakog dana možete zahvaljivati Bogu, tražiti ga da odgovori na vaše svakodnevne potrebe i moliti se za druge. Također je važno moliti zajedno s drugima koji slijede Krista, ohrabrivati jedni druge, slaviti Boga i tražiti odgovore na svačije zahtjeve. Za ideje o tome kako moliti, možete započeti s Gospodnjom molitvom (Matej 6,9-13).

Treće, kao novi kršćanin, trebate se krstiti. Krštenje simbolizira vaš novi život u Kristu i navješćuje da ste sada predani Isusu. Čak se i Isus krstio (Luka 3,1-22), te poziva svoje sljedbenike da se i oni krste. Krštenje su prakticirali i prvi Isusovi sljedbenici u Djelima 2,41.

Obično vođe lokalne crkve izvode krštenje. Lokalni crkveni pastor ili crkveni vođa bi trebao rado razgovarati s vama o krštenju ako izrazite interes.

Četvrto, kao novi kršćanin, gradite prijateljstvo s drugim kršćanima. Kršćanski je život osmišljen da se uživa s drugima. Isus je uložio veliki dio svoje službe u 12 učenika kao svoje najbliže prijatelje. Isto tako nas poziva da živimo u zajednici jedni s drugima. Novi zavjet ima preko 50 stihova koji uključuju „jedni druge", a odnose se na to da ljubimo jedni druge, služimo jedni drugima, ohrabrujemo jedni druge i molimo jedni za druge. Svaka od ovih zapovijedi zahtijeva odnos s drugim kršćanima.

Zajedništvo s drugim vjernicima jedna je od svrha lokalne crkve. Ako u vašoj blizini postoji crkva koja podučava Bibliju, to je odlično mjesto da se uključite. Ako živite u zajednici bez crkve, trebate se moliti da vam Bog otvori mogućnosti za upoznavanje drugih kršćana u vašem okruženju.

Peto, kao novi kršćanin, pomažite drugima. Dok započinjete svoj novi život kao kršćanin, pronaći ćete novu ljubav u sebi koja vam daje želju da pomažete drugima. Duh Sveti vodit će vas na načine da pomažete. Možete služiti siromašnima u svojoj zajednici, pomagati susjedu u poslu oko dvorišta ili posjećivati bolesnog prijatelja u bolnici. Duh će vas jasno pozvati da pokažete Božju ljubav (1. Ivanova 3,17-18).

Šesto, kao novi kršćanin, podijelite nekome svoju vjeru. Postajanje kršćaninom nije tajna; već proslava! Podijelite svima koji žele slušati o Kristovom djelu u vašem životu. Ponekad će drugi ljudi povjerovati u Isusa kroz primjer kojeg dijelite. Neposredno prije nego što je Isus uzašao na nebo, zapovjedio je svojim učenicima da učine sve narode Njegovim učenicima (Matej 28,18-20). Danas smo kao kršćani još uvijek pozvani dijeliti nadu u nama s drugima (1. Petrova 3,15-16).

I na kraju, to su jednostavno korisni savjeti kako da rastete u vašoj novoj vjeri; to nije popis zahtjeva da postanete kršćanin ili da ostanete kršćanin. Spašeni ste milošću po vjeri, izuzev bilo kojeg vašeg djela (Efežanima 2,8-9). Bog je započeo djelo u vama i obećava da će ga dovršiti (Filipljanima 1,6). Bog vas blagoslovio dok nastavljate sazrijevati u vašoj vjeri!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Novi sam kršćanin. Koji je sljedeći korak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries