settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o upravljanju novcem u braku?

Odgovor


Biblija se ne bavi izričito upravljanjem novcem u braku, već se načela u vezi s dinamikom odnosa između muža i žene dotiču svih aspekata braka. Drugim riječima, načela koja je Gospodin izložio u Efežanima 5,22-33 i Kološanima 3,18-19 govore o svim aspektima odnosa muž-žena. To znači da na duhovnu ravnotežu bračnog odnosa u svim aspektima izravno utječe osobni odnos supružnika prema Bogu. U svakom odnosu postoji ujedno blagoslov zajednice i patnja zajednice, a na ta načela utječe izbor svakog supružnika da hoda u poslušnosti Gospodinu.

Oba supružnika dovode u svoju uniju snage i slabosti. Oblikovanje ovih pojedinačnih karakteristika u izvediv odnos stvar je razumijevanja Božjeg reda i dara milosti. Financijske odluke koje utječu na uspjeh obitelji zajednička su odgovornost. Bez obzira na izvor Božje providnosti, bilo da je rezultat muževog zaposlenja ili ženinog zaposlenja ili oboje, za akumuliranu imovinu odgovorna su oba partnera zajedno kao tim. Važno načelo u vezi s financijskim odlukama je „sve činiti na slavu Božju“ (1. Korinćanima 10,31; Rimljanima 14,8; Kološanima 3,23-24).

Međutim, svojstveno braku dvoje ljudi u Kristu je razumijevanje da je muž konačni autoritet. On je odgovoran Bogu da vodi i čuva svoju obitelj, dok je odgovornost njegove žene da mu se podlaže i bude njegova pomoćnica. U području novca u braku, to bi moglo značiti da muž ima isključivu kontrolu nad čekovnom knjižicom, plaća sve račune i brine se o obiteljskoj štednji i ulaganju, kao i darivanju, dok se istovremeno savjetuje sa ženom i prima njezin doprinos u vezi financijskih odluka. Jednako legitimno može značiti da on tu funkciju delegira svojoj ženi, pogotovo ako ona uživa ili joj više odgovaraju detalji financijskog područja, te da ona preuzima financijske detalje „obiteljskog biznisa“. Ali muž još uvijek ima odgovornost nadgledati postupak. Na kraju, par koji zajedno surađuje u financijskom aspektu obitelji bit će par koji obično ima dobru komunikaciju i međusobno poštovanje.

Konačno, u području novca u braku dobili smo i načela poput onog iz Luke 6,38, koje kaže da što slobodnije dajemo, primamo veći blagoslov. To znači da postoji korelacija između davanja koje činimo kao Gospodinu i blagoslova koji dobivamo zauzvrat, kako duhovnog tako i financijskog. Ne možemo nadmašiti Boga. Što smo vjerniji u vraćanju Gospodinu, to više otkrivamo da se ono što držimo umnožava, i to više nego dovoljno do točke obilja.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o upravljanju novcem u braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries