settings icon
share icon
Pitanje

Kakav je koncept nirvane u budizmu?

Odgovor


Nirvana je prema budizmu složeno konceptualno stanje bića u kojem osoba bježi od patnje svijeta i ostvaruje svoje jedinstvo sa svemirom. Osoba čija svijest uđe u nirvanu može na kraju ostaviti iza sebe ciklus reinkarnacije kako bi postojala duhovno, iako neosobno. Riječ nirvana doslovno znači „ispuhivanje“ ili „gašenje“, ali značenje, kada se primjeni na duhovni život osobe, je složenije. Nirvana se može odnositi na čin gašenja – ili se postupno gasi ili brzo (poput puhanja svijeće). Konačni cilj budizma je nirvana, kada dođe do potpunog „gašenja“ svih želja, a osoba se transformira u drugo stanje. Zamislite da svijeća gori, a zatim se ugasi. Njezina energija se ne uništava, već se pretvara u drugu vrstu energije. Ovo je osnovna ilustracija onoga što se događa kada duša dosegne nirvanu.

Postoje tri „vatre“ koje budist želi ugasiti kako bi pronašao nirvanu. To su strast, odbojnost (mržnja) i neznanje (zabluda). Površinski ovo gašenje zvuči biblijski. Biblija upozorava da nas ne prožima ili vodi požuda/strast (Rimljanima 6,12) i zapovijeda da „umrtvimo“ sve zemaljsko u sebi, uključujući grešnu strast (Kološanima 3,5). Mržnja i namjerno neznanje također se osuđuju u Bibliji. Postoji čak 71 različitih izreka koje govore o „bezumniku“, a nijedna od njih nije pozitivna. Mržnja je također biblijski negativno stanje. „Mržnja izaziva svađe, a ljubav prekriva sve grijehe“ (Izreke 10,12).

Međutim, gašenje „strasti“ u budizmu daleko se razlikuje od biblijske direktive da se „bježi od mladenačkih strasti“ (2. Timoteju 2,22). Budizam ne vidi grijeh kao kršenje božanskog moralnog kodeksa, nego preporučuje eliminaciju svih želja, što je naravno samoporažavajuće – da bismo se riješili svake želje, moramo željeti da nestane. A to ionako nije biblijska ideja – Bog nam obećava da će nam dati želje našeg srca dok uživamo u Njemu (Psalam 37,4), a biblijsko nebo, za razliku od nirvane, mjesto je gdje su užici u izobilju i želje ispunjene (Psalam 16).

Koncept nirvane protivi se biblijskom učenju o nebu. Biblija kaže da ne postoji način da razradimo svoj vlastiti put do neba (Rimljanima 3,20). Nikakva količina meditacije, samoodricanja ili prosvjetljenja ne može čovjeka učiniti pravednim pred svetim Bogom. Budizam također uči da osoba koja dođe u stanje nirvane gubi sav osobni identitet, svu želju, pa čak i svoje tijelo. Biblija uči da je nebo stvarno mjesto, a ne stanje uma, u kojem zadržavamo osobni identitet i nastanjujemo uskrsla tijela. Nećemo postojati u nejasnom stanju stalne apatije, nego ćemo uživati u ispunjenju naše najosnovnije želje – zajedništvu s Bogom: „Ti ćeš mi pokazati put života: punina radosti pred licem je tvojim, tebi zdesna blaženstva su zauvijek“ (Psalam 16,11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakav je koncept nirvane u budizmu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries