settings icon
share icon
Pitanje

Što su Nevolje? Kako znamo da će Nevolje trajati sedam godina?

Odgovor


Nevolje su sedmogodišnje vremensko razdoblje u budućnosti kada će Bog dovršiti svoj stegovni postupak s Izraelom i dovršiti osudu nevjerujućeg svijeta. Crkva, koju čine svi oni koji su se pouzdali u osobu i djelo Gospodina Isusa i koji vjeruju da će ih spasiti od kazne za grijeh, neće biti prisutna tijekom Nevolja. Crkva će biti udaljena sa zemlje tijekom događaja poznatog kao Uzeće (1. Solunjanima 4,13-18; 1. Korinćanima 15,51-53). Crkva je spašena od gnjeva koji će doći (1. Solunjanima 5,9). Kroz cijelo Sveto pismo, Nevolje se nazivaju drugim imenima poput:

1) Dan Gospodnji/Jahvin (Izaija 2,12; 13,6. 9; Joel 1,15; 2,1. 11. 31; 3,14; 1. Solunjanima 5,2)
2) muka ili nevolja (Ponovljeni zakon 4,30; Sefanija 1,1)
3) Velike nevolje, a odnosi se na najintenzivniju drugu polovicu toga sedmogodišnjeg razdoblja (Matej 24,21)
4) vrijeme ili dan nevolje (Daniel 12,1; Sefanija 1,15)
5) vrijeme Jakovljeve nevolje (Jeremija 30,7)

Shvaćanje Daniela 9,24-27 nužno je za razumijevanje svrhe i vremena Nevolja. Ovaj odlomak u Danielovoj knjizi govori o 70 tjedana koji su naviješteni protiv „tvoga naroda“. Danielov „narod“ su Židovi, nacija Izrael, a Daniel 9,24 govori o vremenskom razdoblju koje je Bog dao da se: „dokrajči opačina, da se stavi pečat grjiehu, da se zadovolji bezakonje, da se uvede vječna pravednost, da se stavi pečat viđenju i prorocima, da se pomaže Sveti nad svetima“. Bog kaže da će u tih „sedamdeset sedmica“ ispuniti sve navedeno. Važno je razumjeti da spomenutih „sedamdeset sedmica“ ne govori o tjednu kakvoga mi shvaćamo (odnosno, o sedam dana). Hebrejska riječ (heptad) koja je u Danielu 9,24-27 prevedena kao sedmica doslovno znači „7“ a 70 sedmica doslovno znači sedamdeset puta po sedam (70 puta 7). To vremensko razdoblje o kojemu Bog govori zapravo je 70 puta po sedam godina, odnosno 490 godina. To potvrđuje drugi dio ovoga Danielova odlomka. U s. 25 i 26, Danielu je rečeno da će Mesija biti pogubljen „sedam sedmica i šezdeset dvije sedmice“ (ukupno 69 sedmica) nakon odredbe da se ponovno izgradi Jeruzalem. Drugim riječima, 69 sedmica godina (483 godina) nakon odredbe da se ponovno sagradi Jeruzalem, Mesija će biti pogubljen. Biblijski povjesničari potvrđuju da je od vremena odredbe da se ponovno sagradi Jeruzalem do vremena Isusova raspeća prošlo 483 godine. Većina kršćanskih znanstvenika, bez obzira na svoje eshatološko gledište (gledište o budućim stvarima/događajima), imaju gore navedeno shvaćanje Danielovih 70 tjedana.

S 483 godine koje su protekle od odredbe da se ponovno sagradi Jeruzalem do pogubljenja Mesije, ostaje jedna sedmica (7 godina) tijekom koje se treba ispuniti ono o čemu govori Daniel 9,24: „Dokrajči opačina, da se stavi pečat grijehu, da se zadovolji bezakonje, da se uvede vječna pravednost, da se stavi pečat viđenju i prorocima, da se pomaže Sveti nad svetima“. Ovo posljednje sedmogodišnje razdoblje poznato je kao razdoblje Nevolja – to je vrijeme kada će Bog dovršiti sud nad Izraelom za njegov grijeh.

Daniel 9,27 pruža nekoliko stvari koje će obilježiti to sedmogodišnje razdoblje Nevolja. Daniel 9,27 kaže: „I sklopit će savez s mnogima za jednu sedmicu: a u polovici sedmice prestat će žrtva i prinos: na vrhu Hrama bit će grozota pustoši sve do svršetka, dok se određeno pustošenje ne obori na pustošnika.“ Osoba o kojoj ovaj stih govori ista je osoba koju Isus naziva „grozota pustoši“ (Matej 24,15) a u Otkrivenju 13 se naziva „zvijer“. U Danielu 9,27 piše da će zvijer sklopiti savez na jednu sedmicu (7 godina), ali usred ovoga tjedna (nakon tri i pol godine trajanja Nevolja), prekršit će savez, zaustaviti žrtvu i prinosnicu. Otkrivenje 13 objašnjava da će zvijer staviti svoju sliku u hram i zahtijevati od svijeta da ga štuje. Otkrivenje 13,5 kaže da će to trajati 42 mjeseca, odnosno tri i pol godine. Budući da Daniel 9,27 kaže da će se to dogoditi usred tjedna, a Otkrivenje 13,5 kaže da će zvijer to činiti u razdoblju od 42 mjeseca, lako je vidjeti da će Nevolje ukupno trajati 84 mjeseca, odnosno 7 godina. Isto tako, vidi Daniel 7,25 gdje se „vrijeme, vremena i pola vremena“ (vrijeme=1 godina; vremena=2 godine; pola vremena = pola godine; ukupno tri i pol godine) također odnosi na Velike nevolje, posljednju polovicu sedmogodišnjeg razdoblja Nevolja kada će na vlasti biti „grozota pustoši“ (zvijer).

Za daljnje proučavanje Nevolja, vidi Otkrivenje 11,2-3 gdje se govori o 1260 dana i 42 mjeseca, te Daniel 12,11-12 gdje se govori o 1290 dana i 1335 dana, a i jedno i drugo upućuju na srednji dio Nevolja. Dodatni dani u Danielu 12 vjerojatno obuhvaćaju vrijeme na kraju za suđenje narodima (Matej 25,31-46) i vrijeme za postavljanje Kristova milenijskoga kraljevstva (Otkrivenje 20,4-6).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su Nevolje? Kako znamo da će Nevolje trajati sedam godina?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries