settings icon
share icon
Pitanje

Što je nesveto trojstvo u posljednjim vremenima?

Odgovor


Sotonina uobičajena taktika jest oponašati ili krivotvoriti ono što je od Boga kako bi se učinio da izgleda kao Bog. Ono što se uobičajeno naziva „nesvetim trojstvom", opisano u Otkrivenju 12 i 13, najbolji je primjer. Sveto Trojstvo sastoji se od Boga Oca, Sina (Isusa Krista) i Duha Svetoga. Nesveto trojstvo sastoji se od Sotone, Antikrista i Lažnog Proroka. Dok je Sveto Trojstvo obilježeno beskonačnom istinom, ljubavlju i dobrotom, nesveto trojstvo prikazuje dijametralno suprotne značajke obmane, mržnje i čistog zla.

Otkrivenje 12 i 13 sadrže proročke odlomke koji opisuju neke od glavnih događaja i figura uključenih u drugoj polovici sedmogodišnje nevolje. Sotona se opisuje u Otkrivenju 12,3 kao „Zmaj, velik, crven, imaše sedam glava i deset rogova, a na glavama mu sedam kruna." Crvena boja ukazuje na njegovu zlobnu i ubilačku osobnost. Sedam glava simbolizira sedam zlih kraljevstava koje je Sotona koristio kroz povijest u pokušaju da spriječi razvoj Božjeg plana. Pet kraljevstava je već došlo i prošlo do vremena kada je Ivan napisao ovo proročanstvo – Egipat, Asirija, Babilon, Medo-Perzija i Grčka. Jedno kraljevstvo bilo je na vlasti u Ivanovo doba – Rim. A posljednje kraljevstvo bit će Antikristovo. Sedam kruna predstavlja univerzalno pravilo, a deset rogova predstavlja desetostruku podjelu Antikristovog kraljevstva, na što također ukazuje deset prstiju lika iz Nabukodonozorovog sna (Daniel 2,41-43) i deset rogova na „zastrašujućoj" Zvijeri iz Daniela 7,7-24.

Otkrivenje 12 ukazuje na mnoge važne činjenice o Sotoni, osim njegove prirode nalik zmaju. Prvo, figurativni opis „trećine zvijezda" koje su bačene s neba pokazuje da je jedna trećina anđela zbačena s neba tijekom Sotonine pobune (Otkrivenje 12,4; usp. Izaija 14,12-14 i Ezekiel 28,12-18). Negdje tijekom nevolje arhanđeo Mihael i mnoštvo svetih anđela bore se sa Sotonom i njegovim demonima u nebeskim područjima, a Sotoni je zauvijek zabranjen pristup na nebu (Otkrivenje 12,7-9). U svom pokušaju da spriječi Božje ispunjenje zemaljskog kraljevstva, Sotona će ponovno pokušati uništiti Židove, ali Bog će nadnaravno zaštititi ostatak negdje izvan Izraela posljednjih 42 mjeseca (tri i pol godine) nevolje (Otkrivenje 12,6. 13-17, Matej 24,15-21).

Drugi član nesvetog trojstva je Zvijer – ili Antikrist – opisan u Otkrivenju 13 i Danielu 7. U Ivanovoj viziji, zvijer izlazi iz mora, što Biblija obično koristi kad govori o poganskim narodima. Opisuje se da ima sedam glava i deset rogova – baš kao i zmaj – što ukazuje na njegovu povezanost sa Sotonom. Deset rogova predstavljaju deset sjedišta svjetske vlade koja će osigurati moć Antikristu (usp. Daniel 7,7. 24). Ova jedna svjetska vlada bit će bogohulna, krvožedna izopačenost nadolazećeg Kristovog kraljevstva.

Otkrivenje 13,3. 12 i 14 ukazuje na to da će Antikrist biti smrtno ranjen na pola puta kroz nevolju, ali Sotona će čudom ozdraviti njegovu ranu. Nakon ovog prijevarnog čuda, svijet će biti potpuno očaran Antikristom i štovat će i njega i Sotonu (Otkrivenje 13,4-5). Antikrist će se okuražiti i zanemariti sva pretvaranja da je miran vladar, te prekršiti sporazum sa Židovima, otvoreno huliti Boga, napasti svece i oskrnaviti obnovljeni židovski hram (Daniel 9,27; Otkrivenje 13,4-7; Matej 24,15).

Posljednja značajka nesvetog trojstva je Lažni Prorok, opisan u Otkrivenju 13,11-18. Ova druga zvijer izlazi iz zemlje, a ne iz mora, što možda ukazuje da će biti otpadnički Židov iz Izraela. Ivan ga vidi kao janje s rogovima i glasom zmaja (s. 11). Iako će se predstaviti kao krotka, blaga i dobronamjerna osoba, rogovi ukazuju na njegovu moć. A njegov govor je od đavla. Lažni Prorok će govoriti uvjerljivo i prijevarno kako bi ljude odvratio od Boga i promicao štovanje Antikrista i Sotone (Otkrivenje 13,11-12). Lažni Prorok će biti sposoban proizvesti velike znakove i čudesa, uključujući i zazivanje vatre s neba (Otkrivenje 13,13). Podići će lik Antikrista, oživjeti lik i zahtijevati od svih ljudi obožavanje lika (Otkrivenje 13,14-15). Lik zvijeri, kojeg je opunomoćio Lažni Prorok, „učini da tko god se ne pokloni liku Zvijeri bude ubijen" (s. 15).

Lažni prorok će također prisiliti svaku osobu da primi neku vrstu žiga i pokaže svoju odanost Antikristu. Oni koji prime žig priznat će Antikrista kao boga i podložiti se Antikristovoj vlasti. Uzimanje žiga bit će uvjet za uključenost u trgovinu na svjetskom tržištu. Pismo kaže da će primanje žiga zvijeri potpisati vječnu smrt (Otkrivenje 14,9-10). Sveci iz nevolja će odbiti žig i biti stoga progonjeni.

Sotona je anti-Bog, Zvijer je anti-Krist, a Lažni Prorok je anti-Duh. Ovo nesveto trojstvo će progoniti vjernike i zavesti mnoge. Ali Božje će kraljevstvo pobijediti. Daniel 7,21-22 kaže: „Gledao sam kako ovaj rog [Antikrist] vodi rat protiv svetaca i kako ih nadvladava, dok ne dođe Drevnik vjekova i sud bȋ predan svecima Svevišnjega, i dok ne dođe vrijeme kad sveci zaposjedoše kraljevstvo."

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je nesveto trojstvo u posljednjim vremenima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries