settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o nesretnom braku?

Odgovor


Jedno sigurno znamo: biti u nesretnom braku nije biblijska osnova za razvod. U Marku 10,11-12 Isus je rekao: „Tko god otpusti svoju ženu i oženi se drugom, čini preljub prema njoj. I ako žena napusti muža te se uda za drugoga, čini preljub.“ Na temelju Biblije vidimo da ljudi nemaju pravo razvrgnuti nesretni brak. Bog je namijenio brak za cijeli život.

Efežanima 5 predstavlja brak kao sliku odnosa Boga s nama. To je jedan od razloga zašto Bog toliko želi da brakovi budu netaknuti. Neuspjeli brakovi i slomljeni domovi pogubni su za muža i ženu, a da ne spominjemo djecu koja su uključena. Financijski krah samo je jedan od nesretnih posljedica razvoda. Obiteljska jedinica osnovni je građevni element svakog društva, a razvod koji je sve više u porastu ima tragičan utjecaj na svu kulturu.

To ne znači da nas Bog želi prisiliti da zauvijek ostanemo u nesretnom braku. Ne traži od nas da samo stisnemo zube i patimo. Kad Bog pristupa bračnim problemima, čini to iz perspektive kako ih popraviti, a ne kako razvrgnuti brak. Na primjer, Pavao piše o demonskom utjecaju u brakovima (1. Korinćanima 7,5). Navodi da bi par trebao biti aktivan u seksualnom odnosu kako ih Sotona ne bi mogao kušati. Petar potiče muževe da se prema svojim ženama odnose s razumijevanjem kako im molitve ne bi bile spriječene (1. Petrova 3,7). Iz ovih stihova možemo vidjeti da je brak duhovno bojište. Potreban je trud da se borite za odnos, a ne da se borite u odnosu.

Bog nas potiče na pomirenje. Matej 18,15-16 zahtijeva otvorenu, iskrenu komunikaciju koja se bavi povredama i frustracijama izazvanim grijehom. Čak nas potiče da potražimo pomoć za rješavanje problema. Bog nas također poziva da u Njemu pronađemo svoju radost ili sreću (Filipljanima 4,4). Gospodnja radost nešto je što možete imati bez obzira na stanje. U svim Božjim uputama za iskustvo radosti, niti jedna od njih ne zahtijeva supružnika za suradnju. Supružnik ne kontrolira našu sposobnost da imamo radost ili mir. Jakovljeva 1,3-4 nam govori da duboka, trajna radost dolazi kroz ustrajanje u kušnjama, uz Božju pomoć, i sazrijevanje i jačanje naše vjere.

Poslanica Filipljanima izvrsna je studija o razlici između radosti i sreće. Napisana dok je apostol Pavao bio zatvoren u Rimu, ova knjiga koristi riječi radost, radujte se i radostan 16 puta i uči nas kako imati istinsko zadovoljstvo u Isusu Kristu unatoč našim okolnostima. Pavao u lancima govori o svojoj vjeri i pouzdanju u Krista i kako je to promijenilo cijelu njegovu perspektivu o patnji.

Bog je muževima dao jasne upute u Efežanima 5,25-28: „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu i za nju predao sebe… Tako trebaju muževi ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Onaj tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.“ Božja uputa ženama je da se podrede vodstvu svojih muževa (22. stih) i da poštuju svoje muževe (33. stih). U duhu nalik Kristu oboje se trebaju pokoravati jedno drugome (Efežanima 5,21). Ako oba supružnika ispunjavaju svoje biblijske odgovornosti, u braku će biti radosti i sreće. Koja žena ne bi poštovala i podredila se muškarcu koji je voli onako kako Krist voli svoju crkvu? I koji muškarac ne bi volio ženu koja ga poštuje i pokorava mu se? Nesretnost koja je prisutna u previše brakova često je rezultat što se jedna ili obje strane odbijaju pokoriti Bogu i poslušati Njegovu otkrivenu volju za brak. Ponekad nesretnost pojačavaju neriješena pitanja jedne strane koja su napravila pukotinu u braku. U tim slučajevima može biti korisno pojedinačno savjetovanje uz bračno savjetovanje.

Čak i ako nesretan brak proizlazi iz toga što je vjernik vjenčan s nevjernikom, uvijek postoji mogućnost da supružnik koji je vjernik svojim neporočnim vladanjem i dobrim ponašanjem dovede nevjernog supružnika do Gospodina. „Isto tako se i vi, žene, pokoravajte svojim muževima; kako bi, ako su neki nepokorni Riječi, ponašanjem žena i bez riječi bili pridobiveni“ ( 1. Petrova 3,1). Biblija se posebno obraća onima koji su u braku s nevjernicima u 1. Korinćanima 7,12-14: „Ako koji brat ima ženu koja ne vjeruje i ona pristane stanovati s njim, neka je ne otpušta. I žena koja ima muža koji ne vjeruje i on pristane stanovati s njom, neka ga ne napušta. Jer muž koji ne vjeruje posvećen je ženom, a žena koja ne vjeruje posvećena je mužem.“

Na kraju se moramo sjetiti da su „oči Gospodinove nad pravednima i uši su njegove priklonjene njihovim molitvama; ali lice Gospodinovo je protiv onih koji čine zlo“ (1. Petrova 3,12). Bog poznaje bol nesretnog braka i razumije tjelesne želje, ali nam je dao svoju Riječ po tom pitanju i traži poslušnost. Poslušnost Bogu uvijek donosi radost (Rimljanima 16,19).


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o nesretnom braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries