settings icon
share icon
Pitanje

Što treba učiniti ako se muž i žena ne slažu oko desetine/koliko davati?

Odgovor


Kad se muž i žena ne slažu oko „desetine“ ili oko toga koliko treba davati lokalnoj crkvi i drugim službama, može doći do svađe. Prvo, važno je shvatiti da kršćani pod Novim savezom nisu obvezni davati desetinu svog dohotka. Bog je uspostavio desetinu Izraelu u starozavjetnom gospodarstvu. Desetina je bila praksa i prije nego što je zakon dan (Postanak 14,20), a Levitski zakonik 27,30 kaže da su ljudi trebali davati desetinu od zemaljskog sjemena ili ploda sa stabla, jer sve to pripada Gospodinu. U Ponovljenom zakonu 14,22 Mojsije govori ljudima ono što Bog kaže: „Vjerno odvajaj desetinu od svega prirasta svoga sjemena, kojim ti polje rađa iz godine u godinu.“ Izraelski narod trebao je donositi desetinu svog prihoda i vratiti ga Gospodinu. Desetina je podupirala tabernakul, a kasnije i hram, kao i svećeništvo.

Danas su naše desetine i prinosi ljubav koju darujemo Bogu u znak zahvalnosti za blagoslove koje primamo kao Njegova djeca. Nismo pod zakonom starozavjetne ekonomije, već u doba milosti. Naše desetine i prinosi način su da podržimo Božje djelo u našim lokalnim crkvama, kao i misijske napore.

Kad dajemo Gospodinu, trebamo davati iz vedra srca. „Ali velim ovo: Onaj tko škrto sije, škrto će i žeti, a onaj tko sije obilno, obilno će i žeti. Svatko neka daje kako je u srcu odlučio; ne sa žalošću ili prisilno, jer Bog ljubi vesela darivatelja“ (2. Korinćanima 9,6-7). Davanje iz prisile ili davanje da bismo nadoknadili ono što nam nedostaje neće nam duhovno koristiti, niti će donijeti blagoslov ukućanima.

Po Božjem poretku muž i žena su jedno (Marko 10,8). U idealnom slučaju, muž i žena trebali bi razgovarati o svom darivanju i postići međusobni dogovor o odgovarajućem iznosu i odgovarajućim mjestima za darivanje na temelju biblijskih načela. Ako postoji neslaganje oko davanja, žena ne može uzurpirati muževljev autoritet i dati umjesto njega ili ga pokušati spriječiti u davanju. Čineći to, žena preuzima nadređeni autoritet (Efežanima 5,22-33) na sebe, a to je izvan Božjeg poretka. Žene trebaju hodati u poslušnosti Božjoj zapovijedi i pokoravati se Njemu (Efežanima 5,22). Isto tako, muževi se trebaju pokoravati Bogu i nesebično voljeti svoje žene (Efežanima 5,22-33). Muž bi trebao kroz molitvu razmotriti doprinos svoje žene i u konačnici slijediti Gospodinovo vodstvo. Ako je bilo koji od supružnika nevjernik, i dalje vrijede ista načela. Muž kao glava obitelji snosi konačnu odgovornost za odluke o davanju.

Podređivanje Božjem poretku donijet će blagoslov i milost da stojimo u vjeri. Bog ima način da sve riješi, a mi možemo s pouzdanjem stajati mirno i promatrati bez uzimanja na sebe da ispravimo ono što vidimo kao pogrešno. U 1. Samuelovoj nalazimo ovo vječno načelo: „I reče Samuel: 'Jesu li GOSPODINU milije paljene i klane žrtve negoli pokoravanje GOSPODINOVU glasu? Gle, pokornost je bolja od žrtve i poslušnost od ovnujske pretiline'“ (1. Samuelova 15,22).


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što treba učiniti ako se muž i žena ne slažu oko desetine/koliko davati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries