settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o neposlušnoj djeci?

Odgovor


Od malog djeteta koje je upravo naučilo riječ „ne“ do starijeg djeteta koje se ponaša namjerno prkoseći, svi se roditelji suočavaju s izazovom neposlušne djece. A srž je stvari da neposlušnost nije samo dječji problem. Biblija nam pokazuje da se svi borimo protiv želje da vladamo sobom i činimo što nam je volja jer smo svi rođeni u grijehu i pobuni (Psalam 51,5; Efežanima 2,3; Rimljanima 3,10; 7,17-21). Ova borba protiv samoupravljanja može prerasti u sveobuhvatan rat za našu djecu ako se njihova neposlušnost ne kontrolira; rat koji će utjecati na njihove buduće odnose s učiteljima, poslodavcima, prijateljima, supružnicima, ostarjelim roditeljima, pa čak i njihovim nebeskim Ocem. Ipak, kada pogledamo u Bibliju, nalazimo veliku nadu u činjenici da Bog daje alate za obuku i discipliniranje neposlušne djece, pa čak obećava i blagoslov onima koji uče i rastu u poslušnosti.

Zapovijed o poštivanju i poslušnosti roditelja prožima Sveto pismo, počevši od Izlaska kada Bog daje deset zapovijedi (Izlazak 20,12) kroz cijeli Stari zavjet (Levitski zakonik 19,3; Ponovljeni zakon 5,16; Izreke 1,8; 6,20-21; 23,22) i kroz Novi. I Isus i apostol Pavao iznova potvrđuju petu zapovijed (Matej 15,4; 19,19; Efežanima 6,1-3; Kološanima 3,20) i obećanje koje dolazi s njom. Djecu se potiče da će im njihova poslušnost donijeti blagoslov i dug život (Izlazak 20,12; Jeremija 35,17-19; Efežanima 6,3; Kološanima 3,20), dok se neposlušna djeca koja sramote svoje roditelje opominju da će njihovo ponašanje donijeti kaznu i sram (Levitski zakonik 20,9; Ponovljeni zakon 21,18; 27,16; Izreke 10,1; 15,5; 20,20; 30,17; Matej 15,4). Rasprostranjena neposlušnost prema roditeljima obilježit će društvo u posljednja vremena (2. Timoteju 3,2).

Izraelski narod, kojeg Bog naziva svojom djecom (Izlazak 4,22), daje primjer neposlušnoj djeci. Bog uporno zapovijeda Izraelu da ga sluša, obećavajući veliki blagoslov za poslušnost i strašne posljedice za neposlušnost. U Jošuino doba, Izrael je poslušao Boga i bio blagoslovljen pobjedom nad svojim neprijateljima (Jošua 11,23). Kasnije, kako pokazuje cijela knjiga Suci, izraelska neposlušnost donijela je probleme.

Biblija uči nužnosti ispravljanja neposlušne djece. Disciplina je dio svačijeg života, a one koji se bune protiv autoriteta roditelja treba kazniti. Izreke 19,18 kažu: „Kažnjavaj svoga sina dok ima nade, i neka ga tvoja duša ne štedi zbog njegova plača.“ U ovom je stihu disciplina djeteta prikazana kao pitanje života i smrti. Neposluh ostavljen bez kontrole odvest će dijete u konačnu propast. Izreke 13,24 kažu: „Onaj tko štedi šibu, mrzi svoga sina, a onaj tko ga ljubi, pravodobno ga kažnjava.“ Ovdje ljubav i pažljiva kazna idu ruku pod ruku. Pobija se ideja da roditelj „pun ljubavi“ nikada neće kazniti dijete. Zatvoriti oči pred pobunom znači mrziti buntovno dijete.

Efežanima 6 ključni je odlomak. Stih 1 govori djeci: „Djeco, budite poslušni svojim roditeljima u Gospodinu, jer je to ispravno.“ Odnosno, poslušnost roditeljima je Bogom dana dužnost svakog djeteta. Sve dok naredbe roditelja ne krše Božju Riječ, dijete se treba pokoravati. Stih 4 govori očevima: „A vi, očevi, ne razdražujte svoju djecu, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodinovom.“ Očevi su dužni poučavati svoju djecu na pobožan način i poučavati ih Gospodnjoj Riječi. Time roditelji pripremaju najbolju priliku svojoj djeci za dug i uspješan život na ovom svijetu (stih 3) – i također blago na nebu (Matej 6,20; Galaćanima 6,8-9; Efežanima 1,3-4).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o neposlušnoj djeci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries