settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog rekao: 'Neka bude svjetlost' tijekom stvaranja?

Odgovor


Prvog dana stvaranja, Bog je rekao: „Neka bude svjetlost“ (Postanak 1,3), i svjetlost se pojavila kao nešto odvojeno od tame. Izraz „neka bude svjetlost“ prijevod je hebrejske fraze yehi ˈor, koja se na latinskom prevodi kao fiat lux. Doslovni prijevod bila bi zapovijed, nešto poput „Svjetlo, postani“. Bog govori u prazninu i zapovijeda da se svjetlost pojavi. Biblija nam govori da je Bog stvorio nebo i zemlju i sve ostalo što postoji jednostavno izgovarajući u postojanje (Postanak 1). Njegova osobnost, moć, kreativnost i ljepota izraženi su u stvaranju na isti način na koji se osobnost i osobni atributi umjetnika izražavaju kroz umjetnost ili glazbu. Ideja svjetla, koja je prvo postojala u Božjem umu, dobila je oblik pomoću riječi „Neka bude svjetlost“ ili „Neka svjetlost postane“.

Stvarnost kreativne snage Božjeg glasa ima važne duhovne implikacije koje nadilaze sam izvještaj o stvaranju. Svjetlost se u Bibliji često koristi kao metafora. Prosvjetljenje („božansko prosvjetljenje ljudskog srca istinom“) ima veze s iznošenjem stvari na svjetlo. Duhovno prosvjetljenje je vrsta „stvaranja“ koja se događa u ljudskom srcu. „Jer je Bog, koji je zapovjedio da iz tame zasvijetli svjetlo, zasvijetlio u našim srcima da dade svjetlo spoznaje slave Božje na licu Isusa Krista“ (2. Korinćanima 4,6). Sam Isus je „svjetlo svijeta“ (Ivan 8,12).

Kada je Bog prilikom stvaranja rekao: „Neka bude svjetlost“, i kada se svjetlost pojavila, to je pokazalo Božju stvaralačku moć i apsolutnu kontrolu. Fizičko svjetlo koje je Bog stvorio prvog dana stvaranja prekrasna je slika onoga što On čini u svakom srcu koje povjeruje u Krista, Istinsko Svjetlo. Nema potrebe hodati u tami grijeha i smrti; u Kristu „nećemo hoditi u tami, nego ćemo imati svjetlo života“ (Ivan 8,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je Bog rekao: 'Neka bude svjetlost' tijekom stvaranja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries