settings icon
share icon
Pitanje

Je li nebo stvarno?

Odgovor


Nebo je uistinu stvarno mjesto. Biblija nam kaže da je nebo Božje prijestolje (Izaija 66:1; Djela apostolska 7:48-49; Matej 5:34-35). Poslije Isusova uskrsnuća i pojavljivanja svojim učenicima na zemlji: „Pošto im je ovako govorio, Gospodin Isus bî uznesen na nebo i sjede Bogu s desne strane” (Marko 16:19; Djela apostolska 7:55-56). „Krist, naime, nije ušao u Svetinju nad svetinjama napravljenu rukom, koja je samo slika prave, nego u samo nebo, da posreduje za nas pred licem Božjim” (Hebrejima 9:24). Isus nije samo otišao pred nama, ušavši u naše ime, nego je živ i ima sadašnju službu u nebu, gdje služi kao naš veliki svećenik u pravom šatoru sastanka koji je napravio Bog (Hebrejima 6:19-20; 8:1-2).

Također, Isus nam je rekao da je mnogo stanova u Božjoj kući i da On ide pred nama kako bi nam pripremio mjesto. Imamo sigurnost Njegove riječi da će jednoga dana ponovno doći na zemlju i odvesti nas u nebo, gdje je On (Ivan 14:1-4). Naša vjera u vječni dom u nebu temelji se na eksplicitnom Isusovom obećanju. Nebo je definitivno stvarno mjesto. Nebo uistinu postoji.

Kada ljudi niječu postojanje neba, tada niječu ne samo pisanu Božju riječ, nego i najdublje čežnje svojega vlastitog srca. Pavao je govorio o tom pitanju u pismu Korinćanima, ohrabrujući ih da se čvrsto drže nade neba kako ne bi klonuli u srcu. Iako „uzdišemo u tegobi” u našemu zemaljskom stanju, uvijek pred sobom imamo nadu neba i jedva čekamo tamo stići (2. Korinćanima 5:1-4). Pavao je poticao Korinćane da se raduju svome vječnom domu u nebu, što je bila perspektiva koja bi im dala snage da izdrže teškoće i razočaranja ovoga života. „Uistinu, naša nam sadašnja ali kratkotrajna i mala nevolja donosi izvanredno veliku i vječnu slavu, nama koji ne smjeramo na vidljivo, nego na nevidljivo, jer je vidljivo prolazno, a nevidljivo je vječno” (2. Korinćanima 4:17-18).

Isto kao što je Bog stavio u ljudsko srce znanje da On postoji (Rimljanima 1:19-20), tako smo mi „programirani“ da čeznemo za nebom. To je tema nebrojenih knjiga, pjesama i umjetničkih djela. Nažalost, naš grijeh prepriječio nam je put u nebo. Budući da je nebo prebivalište svetoga i savršenoga Boga, grijehu tamo nema mjesta niti ga se može tolerirati. Na našu sreću, Bog nam je pribavio ključ koji otvara nebeska vrata, a to je Isus Krist (Ivan 14:6). Svi koji vjeruju u Njega i traže oproštenje za grijeh otkrit će da su im vrata neba širom otvorena. Neka bi nas buduća slava našega vječnoga doma motivirala da služimo Bogu vjerno i svim srcem. „Prema tome, braćo, budući da mi snagom krvi Isusove otvoreno možemo ući u Svetinju nad svetinjama – taj novi i životonosni put on nam je otvorio kroz zastor, to jest kroz svoje tijelo – i budući da imamo velikog svećenika koji je postavljen nad kućom Božjom, pristupajmo k njemu iskrena srca i sa sigurnim uvjerenjem pošto smo očistili srca od zle savjesti i oprali tijelo čistom vodom” (Hebrejima 10:19-22). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li nebo stvarno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries