settings icon
share icon
Pitanje

Kako nebo može biti savršeno ako svi naši voljeni nisu tamo?

Odgovor


Riječ „savršenstvo“ nosi ideju cjelovitosti i nedostatka ničega. Ako je nešto savršeno, onda je potpuno. Pa kako nebo može biti savršeno ako neki ljudi nedostaju? Ne bi li bolje bilo da su tamo svi naši najmiliji?

Bog je savršen (Psalam 18,30). Božje prebivalište je savršeno. Božji plan spasenja je savršen. U Božjem naumu (koji je savršen) On pruža Kristovu pravednost svima koji se uzdaju u Njega. Što se događa s onima koji se ne uzdaju u Krista? Oni odbacuju savršenstvo, odbacuju Božje prebivalište i odbacuju samog Boga. Kao što kaže Ivan 3,18: „Tko ne vjeruje, već je osuđen, jer nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.“ Prisiliti ljude da vjeruju, zanemariti njihov grijeh ili zaobići Krista značilo bi uništiti nebesko savršenstvo.

Kad stignemo u nebo, naša će se perspektiva promijeniti. Naša ograničena, zemaljska perspektiva zamijenit će se svetom, nebeskom perspektivom. Govoreći o vječnom stanju, Otkrivenje 21,4 kaže da će Bog „otrti svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe.“ Nedostatak naših najmilijih vjerojatno bi spalo u kategoriju boli ili žalosti. Možda o njima uopće nećemo imati znanja ili sjećanja. Možda ćemo shvatiti kako odsutnost naših najmilijih slavi Boga. „Jer sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada — licem u lice. Sada poznajem djelomično, a tada ću spoznati kao što sam i spoznat“ (1. Korinćanima 13,12). U međuvremenu, vjerom prihvaćamo da je istina ono što Bog govori o nebu i da ćemo doživljavati savršenstvo čitavu vječnost.

Za kratki opis vječnosti vidi Otkrivenje 21–22. Sve će biti novo; sve sjajno, slavno i blagoslovljeno. To će uključivati i nas. Naša tijela, duše i duhovi bit će u potpunosti blagoslovljeni. Grijeh više neće biti faktor, a naše će se misli slagati s Božjim (1. Ivanova 3,2). Bog ima plan utješiti svoj narod (Izaija 40,1), usavršiti svoje otkupljene (Hebrejima 10,14) i providjeti za njih za cijelu vječnost (Psalam 23,6).

Trenutno naš fokus ne bi trebao biti na tome kako možemo uživati u nebu ili vječnom stanju bez svih naših voljenih tamo; nego se trebamo usredotočiti na to kako voljene ljude možemo uputiti na vjeru u Krista – kako bi bili tamo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako nebo može biti savršeno ako svi naši voljeni nisu tamo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries