settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da nebesa objavljuju slavu Božju?

Odgovor


Psalam 19,1 kaže: „Nebesa slavu Božju objavljuju i djelo ruku njegovih prikazuje svod nebeski.“ Ovo je jedna od najjasnijih biblijskih izjava da sama priroda treba pokazati Božju veličinu. Ove su riječi u sadašnjem vremenu. To jest, nebesa „objavljuju“, a svod nebeski „prikazuje“ Božje stvaralačko djelo. To je kontinuirani prikaz. Ono što vidimo u prirodi ima svrhu neprestano nam pokazivati da Bog postoji i govoriti nam koliko je On uistinu nevjerojatan Stvoritelj.

Jedan od najjačih argumenata u prilog postojanja Boga je teleološki argument, ili „argument koji proizlazi iz dizajna“. Ovaj pristup tvrdi da se opažanja u prirodi najbolje objašnjavaju namjernim, inteligentnim činom stvaranja, a ne slučajnošću ili srećom. Prijenos informacija je ključni aspekt ovoga. Na informacije se uvijek gleda kao na produkt inteligencije. Neki obrasci su složeni, ali nasumični. Drugi mogu biti dobro definirani, ali ne sadrže informacije. Ali kad god vidimo specifičan, složen raspored koji prikazuje informacije, prepoznajemo da je to djelo uma, a ne puka slučajnost.

Psalam 19,1 povezuje ovu ideju sa Svetim pismom. Što više saznajemo o svemiru, to jasnije možemo vidjeti Božje djelo. Savršen primjer za to je moderna kozmologija „Velikog praska“. Prije ove teorije znanstvenici i ateisti pretpostavljali su da je svemir vječan. Kombinacija Einsteinovih teorija i napretka u fizici jasno je dala do znanja da je svemir zapravo imao „početak“. Isprva su znanstvenici odbacili ovu ideju kao teologiju, a ne znanost. S vremenom je, međutim, postalo nemoguće poreći. Činjenica da je svemir „počeo“ nešto je što možemo vidjeti isključivo promatrajući nebesa i nebeski svod – baš kao što kaže Psalam 19,1.

Poslanica Rimljanima 1 također se povezuje s ovom idejom. Bog je dovoljno otkrio sebe u prirodi da nitko nema izgovora da ga odbaci ili da čini ono što nije ispravno. „Jer se ono njegovo nevidljivo… jasno opaža od samog stvaranja svijeta i shvaća po onome što je stvoreno…“ (Rimljanima 1,20). Nebesa objavljuju slavu Božju.

Budući da „nebesa slavu Božju objavljuju“, možemo biti sigurni da koristimo znanost za istraživanje. Što više znamo o svijetu oko nas, to više slave dajemo Bogu. Što više otkrivamo, imamo više dokaza da je On onaj koji je odgovoran za prirodu i njezine zakone. Osoba treba Bibliju i osobnu vjeru u Krista kako bi imala ispravan odnos s Bogom. Međutim, čovjek samo treba pošteno pogledati svijet oko sebe kako bi shvatio da Bog postoji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da nebesa objavljuju slavu Božju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries