settings icon
share icon
Pitanje

Kako možete vjerovati u spasenje samo vjerom kad jedino mjesto gdje se pojavljuje „samo vjerom" u Bibliji (Jakovljeva 2,24) kaže da spasenje nije samo vjerom?

Odgovor


Posve je točno da jedini stih u Bibliji koji sadrži točan izraz „samo vjerom" izgleda kao da se protivi spasenju samo vjerom. Jakovljeva 2,24 glasi: „Vidite dakle da se čovjek opravdava djelima, a ne samo vjerom." Međutim, odbacivanje nauke o spasenju samo vjerom na temelju ovog stiha ima dva problema. Prvo, kontekst Jakovljeve 2,24 ne protivi se nauku o spasenju samo vjerom. Drugo, Biblija ne mora sadržavati točan izraz „samo vjerom" kako bi jasno učila spasenje samo vjerom.

Jakovljeva 2,14-26, a posebno stih 24, predmet je nekih zbunjujućih tumačenja. Stih svakako izgleda kao da uzrokuje ozbiljne probleme za koncept „spasenje samo vjerom". Prvo, moramo razjasniti pogrešnu predodžbu, naime, da Jakov misli pod „opravdava" u Jakovljevoj 2,24 isto što i Pavao u Rimljanima 3,28. Pavao koristi riječ opravdava koja znači „proglašen pravednim od Boga". Pavao govori o Božjoj pravnoj izjavi o nama kao pravednima budući da se Kristova pravednost pripisuje na naš račun. Jakov koristi riječ opravdava koja znači „očitovano i dokazano".

Jakovljeva 2,24 može se ovako prikazati: „Vidite da se neka osoba smatra pravednom po tome što čini, a ne samom vjerom" (naglasak dodan). Ili: „Vidite dakle da pokazujemo da smo pomireni s Bogom po tome što činimo, a ne samo vjerom" (naglasak dodan). Cijeli odlomak Jakovljeva 2,14-26 govori o dokazivanju istinitosti vaše vjere po tome što činite. Pravo spasonosno iskustvo vjerom u Isusa Krista neizbježno će rezultirati dobrim djelima (Efežanima 2,10). Djela su demonstracija i dokaz vjere (Jakovljeva 2,18). Vjera bez djela je beskorisna (Jakovljeva 2,20) i mrtva (Jakovljeva 2,17); drugim riječima, uopće nije istinska vjera. Spasenje je samo vjerom, ali ta vjera nikada neće biti isključiva.

Iako je Jakovljeva 2,24 jedini stih koji sadrži precizan izraz „samo vjerom", postoje mnogi drugi stihovi koji ustvari uče spasenje samo vjerom. Svaki stih koji pripisuje spasenje vjeri/vjerovanju, bez ikakvog drugog uvjeta, izjavljuje da je spasenje samo vjerom. Ivan 3,16 kaže da se spasenje daje „svakome koji vjeruje u njega". Djela 16,31 kaže: „Uzvjeruj u Gospodina Isusa Krista, i spasit ćeš se". Efežanima 2,8 kaže: „Ta milošću ste spašeni po vjeri!" Vidi još Rimljanima 3,28; 4,5; 5,1; Galaćanima 2,16; 3,24; Efežanima 1,13; i Filipljanima 3,9. Još bi se mnogi drugi stihovi mogli dodati ovima.

Ukratko, Jakovljeva 2,24 ne protivi se spasenju samo vjerom. Umjesto toga, protivi se spasenju koje je samo to, spasenju bez dobrih djela i poslušnosti Božjoj Riječi. Jakovljeva poanta jest da pokazujemo svoju vjeru onim što činimo (Jakovljeva 2,18). Bez obzira na odsutnost preciznog izraza „samo vjerom", Novi zavjet svakako uči da je spasenje rezultat Božje milosti kao odgovor na našu vjeru. „Gdje je dakle hvastanje? Isključeno je. Po kojem Zakonu? Djelā? Ne, nego po Zakonu vjere" (Rimljanima 3,27). Nema drugog uvjeta.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako možete vjerovati u spasenje samo vjerom kad jedino mjesto gdje se pojavljuje „samo vjerom" u Bibliji (Jakovljeva 2,24) kaže da spasenje nije samo vjerom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries