settings icon
share icon
Pitanje

Zašto ne bih trebao počiniti samoubojstvo?

Odgovor


Moje srce tuguje za onima koji razmišljaju o tome da završe svoj život samoubojstvom. Ako si upravo ti jedan od njih, vjerojatno se osjećaš beznadno i očajno. Možda se osjećaš kao da si u najdubljoj jami i sumnjaš da postoji tračak nade za nešto bolje. Izgleda ti kao da nikome nije stalo ili nitko ne razumije tvoju situaciju. Život jednostavno nije vrijedan življenja… ili jest?

Mnogi su iskusili osjećaje mlitavosti s vremena na vrijeme. Pitanja koja su mi se javljala kada sam ja prolazio kroz takva osjećajna stanja jesu: »Je li moguće da je ovo ikada bila Božja volja za mene, volja Boga koji me je stvorio?« »Je li Bog isuviše malen da bi mi pomogao?« »Jesu li moji problemi isuviše veliki za njega?«

Sretan sam što ti mogu reći da ako na trenutak dozvoliš Bogu da bude istinski Bog u tvom životu sada, On će ti dokazati koliko je zaista velik! »Jer Bogu ništa nije nemoguće« (Luka 1,37). Možda su ožiljci povrjeda iz prošlosti doveli do prožimajućeg osjećaja odbačenosti i napuštenosti. To može dovesti do osjećaja samosažaljenja, bijesa, gorčine, osvetoljubivih misli ili djela, nezdravih strahova, itd., što uzrokuje probleme u nekima od tvojih najvažnijih odnosa. Međutim, samoubojstvo bi samo uzrokovalo pustoš u životima onih koje ljubiš, a koje nikada nisi htio povrijediti; emotivne ožiljke s kojima će se suočavati do kraja svoga života.

Zašto ne bi trebao počiniti samoubojstvo? Prijatelju, bez obzira koliko bila loša situacija u tvom životu, postoji Bog ljubavi koji čeka da dozvoliš njemu da te provede kroz tunel očaja i izvede na svoje čudesno svjetlo. On je tvoja nada. Njegovo ime je Isus.

Ovaj Isus, bezgrješni Sin Božji, poistovećuje se s tobom kad se osjećaš odbačenim i poniženim. Prorok Izaija napisao je o njemu: »Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasušene. Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. A on je naše boli ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. Poput ovaca svi smo lutali, i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju« (Izaija 53,2-6).

Prijatelju, sve je ovo Isus izdržao kako bi tebi svi grijesi bili oprošteni! Koliko god bio težak teret krivnje koji nosiš u sebi, znaj da će ti On oprostiti ako se ponizno pokaješ (okreneš od svojih grijeha ka Bogu). »Zazovi me u dan tjeskobe: oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti« (Psalam 50,15). Ništa što si ikada učinio nije toliko loše da ti Isus ne može oprostiti. Neki su od njegovih izabranih slugu u Bibliji počinili užasne grijehe poput ubojstva (Mojsije), preljuba (kralj David), fizičkog i emocionalnog zlostavljanja (apostol Pavao). Ipak, pronašli su oproštenje i nov, izobilan život u Gospodinu. »Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti« (Psalam 51,4). »Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo» (2. Korinćanima 5,17).

Zašto ne bi trebao počiniti samoubojstvo? Prijatelju, Bog spremno čeka da popravi što je »slomljeno«.. upravo život kojim sada živiš i koji želiš okončati samoubojstvom. Prorok Izaija napisao je: »Duh Jahvin na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu i da im dadnem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna« (Izaija 61,1-3).

Dođi k Isusu i dopusti mu da obnovi tvoju radost i korisnost dok se pouzdaješ u njega da će početi novo djelo u tvom životu. »'Vrati mi radost svoga spasenja i učvrsti me duhom spremnim! Otvori, Gospodine, usne moje, i usta će moja navještati hvalu tvoju. Žrtve ti se ne mile, kad bih dao paljenicu, ti je ne bi primio. Žrtva Bogu duh je raskajan, srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti« (Psalam 51,14. 17-19).

Hoćeš li prihvatiti Gospodina kao svoga Spasitelja i Pastira? On će voditi tvoje misli i korake, dan po dan, kroz svoju Riječ, Bibliju. »Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, savjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom« (Psalam 32,8). »Pouzdan je tvoj vijek: mudrost i znanje spasonosno su blago – a strah Gospodnji njegovo bogatstvo« (Izaija 33,6). U Kristu ćeš i dalje imati borbi, ali ćeš sada imati NADU. On je »prijatelj privrženiji od brata« (Izreke 18,24). Neka milost Gospodina Krista bude s tobom u tvojoj odluci.

Ako se želiš pouzdati u Isusa Krista kao svoga Spasitelja, izreci ove riječi Bogu u svom srcu. »Bože, trebam te u svom životu. Molim te, oprosti mi za sve što sam učinio. Pouzdajem se u Isusa Krista i vjerujem da je on moj Spasitelj. Molim te očisti me, iscijeli i obnovi radost u mom životu. Hvala Ti za tvoju ljubav prema meni i za Isusovu smrt umjesto mene«.

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto ne bih trebao počiniti samoubojstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries