settings icon
share icon
Pitanje

Što znači nazadovati? Što je nazadovanje? Što znači ponovno zapasti u grijeh?

Odgovor


Izraz „nazadovanje" u kršćanskom kontekstu podrazumijeva udaljavanje od Krista, umjesto kretanje ka Njemu. Onaj koji ponovno zapada u grijeh je netko tko duhovno krene krivim putem. On više nazaduje nego napreduje. Takav koji nazaduje je svojedobno pokazivao predanost Kristu ili održavao određeni standard ponašanja, ali onda se vratio starim načinima. Nazadovanje se može očitovati na više načina, npr. propuštanje crkve, gubitak žara za Gospodina, udaljavanje od službe ili obitelji, ili vraćanje u stare navike.

Neki ljudi kažu da riječ „nazadovanje" znači da je osoba izgubila svoje spasenje. Međutim, budući da je spašena osoba sigurna u Kristu (Ivan 10,28-29) – Bog neće svoju djecu izbaciti iz svoje obitelji – to nije način na koji ćemo koristiti tu riječ. Kad govorimo o nazadovanju, jednostavno mislimo da netko ohladnjuje u odnosu na Krista. Stanje nazadovanja moglo bi značiti da osoba nikad niti nije bila spašena – u tom slučaju onaj koji nazaduje pokazuje samo pravo stanje. Ali isto tako je moguće da djeca Božja nazaduju, tek privremeno.

Biblija upotrebljava izraz „otpadanje" umjesto nazadovanja, ali poanta je slična. U Bibliji „otpasti" može značiti dvije različite stvari. U jednom slučaju, osoba je spašena, ali prolazi privremeno razdoblje preispitivanja koje bismo mogli nazvati „krizom vjere". U drugom slučaju, osoba uopće nije spašena, već se samo privremeno ponaša onako kako bi se ponašala spašena osoba. To ćemo nazvati korištenje kršćanstva za „probnu vožnju".

Kriza vjere u nazadovanju:

U Marku 14,27, Isus govori svojim učenicima: „Svi ćete se ove noći sablazniti o mene." Mislio je da će, kad ga uhite, doživjeti krizu vjere, životni događaj toliko šokantan da će pobjeći od Isusa i dovesti u pitanje samu srž svojih vjerovanja. Bila je to noć sablazni, noć spoticanja za njih. Ali to je bilo privremeno stanje. Tri dana kasnije Isus je ustao iz mrtvih i ukazao se učenicima. Njihova vjera i nada su obnovljeni, i bili snažniji nego ikad.

Apostol Pavao nam govori kako postupati s vjernikom koji nazaduje: „Braćo, ako se čovjek i zatekne u kakvu prijestupu, vi duhovni ispravljajte takva u duhu blagosti. A pazi na samoga sebe da i ti ne budeš iskušan" (Galaćanima 6,1). Jakov se slaže: „Braćo, ako tko među vama odluta od istine pa ga tko odvrati" (Jakovljeva 5,19). Onaj koji nazaduje je odlutao s mjesta na kojem bi trebao biti i „zaglavio" u grijehu, ali crkva će se potruditi da ga obnovi i vrati na put pravednosti.

Postoje neki događaji u životu, poput smrti voljene osobe, zbog kojih možemo preispitivati Boga. To je u redu, sve dok idemo Bogu s tim pitanjima, umjesto da ih koristimo kao izgovor za život u pobuni. Rezultat krize vjere često je taj što Boga upoznajemo prisnije nego prije. U vrijeme kušnje trebali bismo uroniti u Riječ, ustrajno moliti (Luka 18,1) i okružiti onima čija je vjera snažna.

Povratak na probnu vožnju:

U Hebrejima 6,4-6 i Luki 8,13 vidimo drugu vrstu „otpadanja". Hebrejima 6 opisuje otpadnika, nekoga tko je samo „okusio dobru Božju riječ" (stih 5), a kasnije ju odbacuje. U Luki 8,13, Isus ilustrira otpadništvo sa kamenog tla – neki otpadaju ili nazaduju jer „nemaju korijena". U svakom od ovih odlomaka osoba se izvana čini kršćaninom, barem neko vrijeme, ali se nije predala Bogu. Takva će osoba možda pohađati crkvu, čitati svoju Bibliju, slušati kršćansku glazbu i družiti se s drugim kršćanima. Voli zdravu atmosferu i dobro društvo koje pruža kršćanska okolina. Ali srce se te osobe nije promijenilo; nikad se nije nanovo rodila. Na kraju nazaduje ili otpadne. Kršćanstvo je koristila za probnu vožnju i odlučila da ne kupuje.

Spasenje dolazi iskrenim priznanjem Isusa kao Gospodina u srcu koje vjeruje u Isusovu smrt i uskrsnuće (Rimljanima 10,9-10). Ako osoba koja se uistinu spasila kasnije nazaduje – tj. vrati se natrag u duhovno štetne stavove i ponašanja – to će biti privremeno. Gospodinovo kažnjavanje će ga vratiti (vidi Hebrejima 12,4-13). Dobri Pastir potražit će odlutalo janje (Luka 15,3-7).

Ako osoba koja nikad nije bila spašena, već samo dobro započela, nazaduje – to jest, skine masku i pokaže svoje pravo lice – njegovo će posljednje stanje biti gore od prvoga (Hebrejima 10,26-31). Kako možemo odrediti jednu vrstu nazadovanja od druge? Ne možemo uvijek, za to je potrebno vrijeme, a čak i tada, ne znamo koliko će vremena trebati Bogu da povrati onog koji nazaduje. Samo Bog može vidjeti srce.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači nazadovati? Što je nazadovanje? Što znači ponovno zapasti u grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries