settings icon
share icon
Pitanje

Kada je ispravno napustiti crkvu?

Odgovor


Možda je najbolji način da se utvrdi ima li razloga za napuštanjem crkve da se vratimo na osnove. Koja je svrha crkve? Biblija je jasna da bi crkva trebala biti „stup i uporište [temelj] istine" (1. Timoteju 3,15). Sve u crkvenoj strukturi, učenju, slavljenju, programima i aktivnostima treba biti usredotočeno na tu činjenicu. Osim toga, crkva bi trebala prepoznati Isusa Krista kao svoju jedinu glavu (Efežanima 1,22; 4,15; Kološanima 1,18) i podložiti mu se u svemu. Jasno, sve se to može samo kada se crkva drži Biblije kao svojeg standarda i autoriteta. Nažalost, malo crkava danas odgovara tom opisu.

Vjernici koji osjećaju želju da napuste crkvu trebali bi definirati svoje razloge. Ako crkva ne propovijeda istinu ili ne podučava Bibliju i ne štuje Krista, a postoji i druga crkva na tom području, onda postoje razlozi za odlazak. Međutim, stvari se mogu postaviti tako da ostanete i radite na postizanju promjena na bolje. Potaknuti smo da se „borimo za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima" (Judina 1,3). Ako je netko čvrsto uvjeren u potrebu da potakne crkvu na više biblijski temelj, usmjeri ju na slavljenje Krista i to može učiniti na način pun ljubavi, onda bi ostanak bio bolji put djelovanja.

Biblija ne opisuje postupak kako napustiti crkvu. U ranom crkvenom dobu vjernik bi se morao preseliti u drugi grad kako bi pronašao drugu crkvu. Danas je na nekim mjestima crkva praktički na svakom uglu, a mnogi vjernici nažalost ostavljaju jednu crkvu i zamjenjuju drugom u blizini umjesto da rade na problemu s kojim su se suočili. Opraštanje, ljubav i jedinstvo obilježavaju vjernike (Ivan 13,34-35; Kološanima 3,13; Ivan 17,21-23), a ne gorčina i podjela (Efežanima 4,31-32).

Ako vjernik misli da treba napustiti crkvu, ključno je da to učini na takav način koji ne uzrokuje nepotrebnu podjelu ili polemiku (Izreke 6,19; 1. Korinćanima 1,10). Ako se suočava s nedostatkom biblijskog učenja, odluka je jasna i treba potražiti novu crkvu. Međutim, nezadovoljstvo mnogih ljudi svojom crkvom posljedica je njihovog vlastitog nedostatka uključenosti u službu crkve. Mnogo je lakše biti duhovno hranjen od strane crkve kada se aktivno sudjeluje u „hranjenju" drugih. Svrha crkve jasno se opisuje u Efežanima 4,11-14. Dopustite da vam ovaj odlomak bude vodič u odabiru i pronalaženju crkve.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kada je ispravno napustiti crkvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries