settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti nanovo rođeni kršćanin?

Odgovor


Što znači biti nanovo rođeni kršćanin? Klasično poglavlje iz Biblije koje daje odgovor na ovo pitanje jest Ivan 3,1-21. Gospodin Isus Krist razgovara s Nikodemom, uvaženim farizejem i članom Velikog vijeća (poglavarom Židova). Nikodem je Isusu došao u noći. Došao je s pitanjima koja je želio postaviti Isusu.

Tijekom razgovora s Nikodemom, Isus je rekao: »Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi odozgo, taj ne može vidjeti kraljevstva Božjega.« Nikodem mu odgovori: »Kako se može čovjek, kad je već star, roditi? Zar može po drugi put ući u utrobu majke i roditi se?« Isus odgovara: »Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi od vode i duha Svetoga, taj ne može ući u kraljevstvo nebesko. Što je rođeno od tijela, tijelo je; što je rođeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: treba da se odozgo rodite…« (Ivan 3,3-7)

Izraz »nanovo rođen« doslovno znači »rođen odozgo«. Nikodem je imao stvarnu potrebu. Trebao je promjenu svoga srca – duhovnu transformaciju. Novo rođenje, nanovo rođenje, jest Božje djelo pri kojem je vječni život dan osobi koja vjeruje (2. Korinćanima 5,17; Titu 3,5; 1. Petrova 1,3; 1. Ivanova 2,29; 3,9; 4,7; 5,1-4. 18). Ivan 1,12. 13 ukazuje na to da »nanovo rođen« također znači »postati djeca Božja« kroz vjeru u ime Isusa Krista.

Logično pitanje slijedi: »Zašto osoba treba biti nanovo rođena?« Apostol Pavao u Efežanima 2,1 kaže: »S Kristom oživi i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha…« U Rimljanima 3,23, apostol piše: »Jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave.« Dakle, osoba treba biti nanovo rođena kako bi joj grijesi bili oprošteni i kako bi imala odnos s Bogom.

Kako se to postiže? Efežanima 2,8. 9 tvrdi: »Da, milošću ste spašeni - po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao.« Kad je netko »spašen«, on ili ona rodio se nanovo, duhovno se obnovio, i sada je dijete Božje pravom novoga rođenja. Pouzdanje u Isusa Krista, kao onoga koji je platio kaznu grijeha svojom smrću na križu, znači biti duhovno »nanovo rođen«. »Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor…« (2. Korinćanima 5,17a).

Ako se ti nisi nikada pouzdao u Gospodina Isusa Krista kao svoga Spasitelja, hoćeš li uzeti u obzir poticaj Duha Svetoga dok govori tvome srcu? Trebaš se nanovo roditi. Hoćeš li moliti molitvu pokajanja i postati novi stvor u Kristu, danas? »A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga« (Ivan 1,12. 13).

Ako želiš prihvatiti Isusa Krista kao svoga Spasitelja i biti nanovo rođen, evo primjera molitve. Zapamti, izgovaranje ove molitve, ili bilo koje druge molitve, neće te spasiti. Jedino te pouzdanje u Krista može spasiti od grijeha. Ova molitva samo je način na koji može izraziti Bogu svoju vjeru u Njega i zahvališ mu što ti je omogućio spasenje: »Bože, znam da sam sagriješio protiv Tebe i da zaslužujem kaznu. Ali Isus je preuzeo kaznu koju zaslužujem kako bi vjerom u Njega mogao iskusiti oproštenje. Okrećem se od svoga grijeha i pouzdajem se u Tebe za spasenje. Hvala Ti na Tvojoj predivnoj milosti i oproštenju! Amen!«

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti nanovo rođeni kršćanin?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries