settings icon
share icon
Pitanje

Koji je najveći grijeh?

Odgovor


Nijedan grijeh nije veći od drugog grijeha u vječnom smislu. Svaki nas grijeh odvaja od Boga i svaki grijeh treba iskupljenje. Također, ne postoji „najveći grijeh“ u smislu „smrtnih“ i „oprostivih“ grijeha, kako uči Katolička crkva. Svi grijesi su „smrtni“ grijesi, jer i zbog jednog grijeha prijestupnik zaslužuje duhovnu smrt i vječnu odvojenost od Boga. Istodobno, Biblija navodi da će na sudnji dan neki grijesi zaslužiti veću kaznu od drugih (Matej 11,22. 24; Luka 10,12. 14).

Isus je također spomenuo da je jedan grijeh „veći“ grijeh (iako ne i „najveći“) u Ivanu 19,11. Razgovarajući s Poncijem Pilatom, rekao je da je onaj koji ga je predao Pilatu kriv za „veći grijeh“. Htio je reći da je krivnja onoga koji ga je predao Pilatu, bilo Juda ili Kajfa, veća od Pilatove zbog namjernog i hladnog čina predaje Isusa nakon što je vidio ogromne dokaze o Njegovim čudima i učenju, posve nepogrešivo ukazujući na Njega kao Mesiju i Sina Božjeg. Taj je grijeh bio veći od grijeha onih koji ga nisu poznavali. To bi moglo ukazivati na to da će oni koji su primili spoznaju o Isusu kao Sinu Božjem i još uvijek ga odbacuju biti podvrgnuti većoj kazni od onih koji ostaju nezainteresirani za Njega: „Kad biste bili slijepi, ne biste imali grijeha. No sad govorite: ‘Vidimo!’, stoga grijeh vaš ostaje“ (Ivan 9,41).

Ti slučajevi, međutim, ne dokazuju da je jedan grijeh „najveći grijeh“ od svih. Izreke 6,16-19 katalog je sedam grijeha koje Bog mrzi i koji su mu gnusni: „Uznosite oči, lažljiv jezik i ruke koje prolijevaju krv nedužnu; srce koje smišlja opake nakane, noge koje brzo hitaju k zlu, lažan svjedok koji širi laži i onaj što zameće svađe među braćom.“ Ali nijedna se od ovih sedam stvari ne identificira kao veći grijeh od bilo kojeg drugog, i nijedan nije najveći grijeh.

Iako Biblija niti jedan grijeh ne naziva najvećim grijehom, govori o neoprostivom grijehu, a to je grijeh nevjere. Nema oproštaja za osobu koja umre u nevjeri. Biblija je jasna da je Bog u svojoj ljubavi prema čovječanstvu pružio način za vječno spasenje – Isusa Krista i Njegovu smrt na križu – za „svakoga koji vjeruje u njega“ (Ivan 3,16). Jedini uvjet pod kojim se ne može dati oprost odnosi se na one koji odbacuju jedini način spasenja. Isus je rekao: „Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6), jasno stavljajući do znanja da je samo On put do Boga i spasenja. Odbaciti jedini način spasenja je neoprostivo i, u tom smislu, najveći grijeh od svih.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji je najveći grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries