settings icon
share icon
Pitanje

Koja je svrha nagrađivanja na nebu?

Odgovor


Biblija više puta spominje nagrade na nebu (Matej 5,12; Luka 6,23. 35; 1. Korinćanima 3,14; 9,18). Ali zašto su nagrade potrebne? Neće li biti dovoljno biti na nebu s Bogom? Iskustvo s Njim, Njegova slava i nebeske radosti bit će toliko divni da je teško shvatiti zašto bi bile potrebne dodatne nagrade. Također, budući da naša vjera počiva na Kristovoj pravednosti umjesto našoj vlastitoj (Rimljanima 3,21-26), djeluje čudno da bi naša djela zaslužila nagradu.

Bog će na Kristovom sudu dati nagrade na nebu na temelju naše vjernosti kroz služenje (2. Korinćanima 5,10). Nagrade će pokazati stvarnost našeg posinjenja (Galaćanima 4,7) i Božju pravdu (Hebrejima 6,10). Bog će davati nagrade na nebu kako bi ispunio zakon o sjetvi i žetvi (Galaćanima 6,7-9), te ispunio svoje obećanje da naš trud u Gospodinu nije uzaludan (1. Korinćanima 15,58).

Jedan od razloga za nebeske nagrade je činjenica da Isus dijeli svoju nagradu s nama. Pavao je rekao: „Živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni. A što sada živim u tijelu, živim vjerom u Sina Božjega koji me uzljubi i predade sama sebe za mene“ (Galaćanima 2,20). Naš je život „skriven“ s Kristom, koji sjedi zdesna Bogu (Kološanima 3,1-4). Umiremo s Njime, živimo s Njime i sudionici smo u Njegovoj radosti (Rimljanima 6,8; Matej 25,21). Na nebu ćemo prebivati s Njime (Ivan 14,1-3). Naši su životi neraskidivo povezani s Kristovim. Nagradu koju prima dijeli sa svima nama: „Ako smo djeca, onda i baštinici — baštinici Božji, a subaštinici Kristovi; ako doista s njim trpimo, da se s njim i proslavimo“ (Rimljanima 8,17).

Naše nagrade na nebu ovise o Božjoj dobroti i moći. Kristovim uskrsnućem stječemo baštinu na nebu; na zemlji se naša vjera testira i rezultira hvalom, slavom i čašću kad se Krist objavi (1. Petrova 1,3-9). Ono što radimo u ovom životu je trajno (tj. nosimo sa sobom u nebo) ako je sagrađeno na temelju koji je Krist (1. Korinćanima 3,11-15).

Nagrade koje dobivamo na nebu nisu poput nagrada koje zaslužujemo ovdje na zemlji. Skloni smo razmišljati u materijalnom smislu – palače, dragulji itd. Ali sve su to samo prikazi istinskih nagrada koje ćemo steći na nebu. Dijete koje pobijedi na natjecanju cijeni trofej kojeg prima ne zbog samog trofeja, već zbog onoga što taj trofej znači. Isto tako, svaka nagrada ili čast koju steknemo na nebu bit će nam dragocjene jer nose težinu i značenje našeg odnosa s Bogom – i zato što nas podsjećaju na ono što je On učinio kroz nas na zemlji.

Na taj način nagrade na nebu slave Boga i pružaju nam radost, mir i divljenje dok razmatramo Božje djelo u nama i kroz nas. Što smo bili bliži Bogu tijekom ovog života, što smo bili usredotočeniji na Njega i svjesni Njega, što smo više ovisili o Njemu, bili očajniji za Njegovom milošću, to će više biti toga za slavljenje. Mi smo poput karaktera u priči koji podnose sumnju, gubitak i strah, pitajući se hoćemo li ikada zaista imati želju svoga srca. Kada dođe sretan kraj i želja se ispuni, blizu je svršetak. Priča ne bi bila zadovoljavajuća bez tog svršetka. Nagrade na nebu svršetak su naše zemaljske priče i one će biti vječno zadovoljavajuće (Psalam 16,11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je svrha nagrađivanja na nebu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries