settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o nadvladavanju požude?

Odgovor


Većina riječi u Bibliji koje su prevedene „požuda" znače „strastvena želja". Snažna želja može biti i dobra ili loša, ovisno o objektu te želje i motivu koji stoji iza nje. Bog je stvorio ljudsko srce sposobnim za strasnu želju da bismo čeznuli za Njim i Njegovom pravednošću (Psalam 42,1-2; 73,25). Međutim, pojam „požude" sada se obično povezuje sa strasnom željom za nečim što je Bog zabranio, a riječ se smatra sinonimom za seksualnu ili materijalističku želju.

Jakovljeva 1,14-15 nam daje prirodni razvoj neobuzdane požude: „Nego svakoga iskušava njegova požuda koja ga privlači i mami. Zatim požuda, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh, izvršen, rađa smrt."

Prema ovom odlomku, grešna požuda započinje zlom željom. Biti iskušavan zlim nije grijeh. Isus je bio kušan (Matej 4,1). Grijeh započinje kad nas zla želja „odvuče" od mjesta na kojem naša srca trebaju biti. Kad se zla želja predstavi, imamo izbor. Možemo ju odbaciti kao što je to učinio Isus i usredotočiti se na put koji je Bog odredio pred nama (Matej 4,10). Ili se možemo zabaviti. Kao što je netko jednom rekao: „Ne možemo zaustaviti ptice da lete iznad nas, ali ne moramo im dopustiti da naprave gnijezdo u našoj kosi." Kad kušnja pozove, trebamo imati na umu da nismo bespomoćni. Možemo odlučiti popustiti ili pružiti otpor.

Razlog zbog kojeg smo „odvučeni" iskušenjem jest taj što smo „zavedeni". Ta se riječ na grčkom odnosi na mamac kao na ribarskom štapu. Kad riba ugleda crva kako se migolji, biva privučen i grabi ga. Jednom kad se kuka postavi, može ga se „odvući". Kad naiđemo na iskušenje, trebamo ga odmah odbaciti kao što je to učinio Josip kada ga je napala Potifarova žena (Postanak 39,11–12). Oklijevanje otvara vrata za mamac. Rimljanima 13,14 takvo oklijevanje naziva „skrb za tijelo". Poput neoprezne ribe, uhvatimo se primamljive misli, vjerujući da će nas oduševiti i ispuniti. Uživamo u fantaziji, zamišljamo nove i grešne scenarije i zabavljamo se idejom da Bog ne pruža sve što nam je potrebno za sreću (Postanak 3,2-4). To je bezumno. Druga Timoteju 2,22 kaže: „A od mladenačkih požuda bježi!" Bježati znači odmah se ukloniti. Josip se nije držao situacije da razmotri svoje mogućnosti. Prepoznao je seksualno iskušenje i pobjegao. Kad oklijevamo, skrbimo za tijelo i dajemo mu mogućnost izbora zla. Često nas preplavi njegova moć. Samson je bio fizički jak čovjek, ali ipak se nije mogao oduprijeti vlastitoj požudi (Suci 16,1).

Prema Jakovljevoj 1, sljedeći korak u silaznom smjeru iskušenja jest „začeta požuda". Požuda započinje kao sjeme, misao nabijena pogrešnom željom. Ako dozvolimo da sjeme požude proklija, izniknut će u nešto veće, snažnije, teže za iščupati. Iskušenje postaje grijeh kada mu dopustimo da proklija. Želja preuzima život i postaje požuda. Isus je jasno stavio do znanja da je požuda grijeh, čak i ako fizički ne djelujemo (Matej 5,27-28). Naša su srca Božja domena, a kad dopustimo da zlo tamo raste, oskvrnjujemo Njegov hram (1. Korinćanima 3,16; 6,19).

Pogrešne želje muče svako ljudsko biće. Deseta zapovijed zabranjuje žudnju, odnosno požudu za nečim što nije naše (Ponovljeni zakon 5,21; Rimljanima 13,9). Ljudsko srce neprestano nastoji ugoditi sebi, a kad otkrije nešto ili nekoga za što/koga vjeruje da će ga zadovoljiti, nastaje požuda.

Tek kada se naša srca posvete Božjoj slavi, možemo nadvladati nametljive želje i pobijediti požudu. Kad se predamo Gospodinu, otkrivamo da su naše potrebe zadovoljene u odnosu s Njime. Moramo „zarobljavati svaki um na poslušnost Kristu" (2. Korinćanima 10,5). Moramo dopustiti Duhu Svetom da zadrži naše misli tamo gdje On to želi. Pomaže svakodnevna molitva riječi iz Psalma 19,14: „Bile ti ugodne riječi usta mojih, i misao srca mojega pred licem tvojim, Gospode, stijeno moja i otkupitelju moj!" Kad je želja našeg srca da udovoljimo Bogu više nego sebi, možemo držati požudu u šaci.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o nadvladavanju požude?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries