settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu nadvladati kušnju?

Odgovor


Biblija nam govori da se svi suočavamo s kušnjama. Prva Korinćanima 10,13 kaže: „Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske“ (VB). Ovo možda djeluje malo ohrabrujuće budući da često osjećamo da se sav svijet svalio samo na nas, a da su drugi imuni na kušnje. Rečeno nam je da je Krist isto bio kušan: „Ta nemamo takva Velesvećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego poput nas iskušavana u svemu, a ipak bez grijeha“ (Hebrejima 4,15 VB).

Od kuda onda ta iskušenja dolaze? Prvo, ne dolaze od Boga, iako ih On dopušta. Jakovljeva 1,13 kaže: „Neka nitko, kad je kušan, ne kaže: 'Bog me iskušava.' Jer Bog ne može biti iskušavan zlom niti pak sâm ikoga iskušava“ (VB). U prvom poglavlju knjige o Jobu vidimo da je Bog dopustio Sotoni da iskuša Joba, ali uz ograničenja. Sotona obilazi zemlju kao ričući lav u potrazi za ljudima da ih proždre (1. Petrova 5,8). Stih 9 nam kaže da mu se odupremo, znajući da i drugi kršćani također doživljavaju njegove napade. Po ovim stihovima možemo znati da kušnje dolaze od Sotone. U Jakovljevoj 1,14 vidimo da smo izvor kušnji i mi sami. Iskušavani smo onda kada nas privlači i mami naša vlastita požuda (stih 14). Dopuštamo si određene misli, dopuštamo si odlazak na mjesta na koja ne bismo trebali i donosimo odluke na temelju naše požude koja nas vodi u iskušenje.

Kako se onda možemo oduprijeti kušnji? Prvo, moramo se vratiti na primjer iz Mateja 4,1-11 kada je Sotona iskušavao Isusa u pustinji. Svaka od Sotoninih kušnji dočekana je istim odgovorom: „Pisano je“, iza čega je uslijedilo citiranje Pisma. Ako je Sin Božji koristio Božju Riječ kako bi učinkovito okončao kušnje – a što znamo da djeluje, jer nakon tri neuspjela napora, „đavao ga pusti“ (s. 11) – koliko više mi trebamo koristiti Božju Riječ kako bismo se oduprli našim vlastitim kušnjama? Svi naši napori da se odupremo bit će slabi i neučinkoviti osim ako su u sili Duha Svetoga kroz stalno čitanje, proučavanje i razmišljanje o Riječi. Na taj ćemo način biti „preobraženi obnovom svoga uma“ (Rimljanima 12,2). Ne postoji drugo oružje protiv kušnje osim „mača Duha, to jest riječi Božje“ (Efežanima 6,17). Kološanima 3,2 kaže: „Za onim gore težite, ne za onim što je na zemlji!“ Ako su naši umovi ispunjeni posljednjim TV emisijama, glazbom i svime ostalim što kultura ima za ponuditi, bit ćemo bombardirani porukama i slikama koje nas neizbježno vode u grešnu požudu. No, ako su naši umovi ispunjeni Božjom veličanstvenošću i svetošću, Kristovom ljubavlju i suosjećanjem, što je osvijetljeno u Njegovoj savršenoj Riječi, otkrit ćemo da se naš interes u požudama svijeta smanjuje i nestaje. No, bez utjecaja Riječi na naš um, otvoreni smo za sve što Sotona želi baciti na nas.

Dakle, to je jedini način da čuvamo naša srca i misli kako bi izvore kušnji držali daleko od nas. Sjetite se Kristovih riječi svojim učenicima u vrtu u noći kada je izdan: „Bdijte i molite da ne dođete u iskušenje! Duh je, doduše, spreman, ali je tijelo slabo“ (Matej 26,41 VB). Većina kršćana otvoreno ne želi upasti u grijeh, ali se ipak ne možemo oduprijeti budući da naše tijelo nije dovoljno snažno da se odupre. Stavljamo se u određene situacije ili naš um ispunjavamo požudnim strastima, a to nas vodi u grijeh.

Trebamo obnavljati naše razmišljanje kao što nam je rečeno u Rimljanima 12,1-2. Ne smijemo više razmišljati poput svijeta niti hodati na isti način kao i svijet. Izreke 4,14-15 nam govore: „Ne idi stazom opakih, i ne kroči putem zlikovačkim. Okani ga se, ne prolazi njime; kloni ga se i prođi!“ Trebamo izbjegavati stazu svijeta koja nas vodi u kušnju budući da je naše tijelo slabo. Naša nas vlastita požuda lako ponese.

Matej 5,29 daje jedan odličan savjet: „A ako te tvoje desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje ti je da propadne jedan od udova tvojih nego da cijelo tvoje tijelo bude bačeno u pakao“ (VB). To zvuči teško! Grijeh je težak! Isus ne govori da trebamo doslovno ukloniti dijelove tijela. Izrezati oko je drastična mjera, ali Isus nas uči da ako je potrebno, treba poduzeti drastičnu mjeru kako bismo izbjegli grijeh.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu nadvladati kušnju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries