settings icon
share icon
Pitanje

Što je pravi način krštenja?

Odgovor


Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje nalazi se u značenju riječi “krstiti”. Ona dolazi od grčke riječi koja znači “zaroniti u vodu”. Prema tome, krštenje škropljenjem ili polijevanjem zapravo je oksimoron, odnosno nešto što samo sebi proturječi. Krštenje škropljenjem bi značilo “zaroniti nekoga u vodu škropeći ga vodom”. Krštenje, po svojoj definiciji, mora biti čin uranjanja u vodu.

Krštenje ilustrira vjernikovo poistovjećivanje s Kristovom smrću, pokopom i uskrsnućem. “Ili zar ne znate da smo svi koji smo kršteni u Krista Isusa, u njegovu smrt kršteni? Dakle, s njim smo zajedno ukopani po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih Očevom slavom, i mi živjeli novim životom” (Rim 6:3-4). Radnja uranjanja u vodu pruža sliku umiranja i pokopanosti s Kristom. Radnja izlaženja iz vode ilustrira Kristovo uskrsnuće. Kao rezultat, krštenje uranjanjem jedina je metoda krštenja koja pruža sliku pokopanosti s Kristom i uskršavanja s Njim. Krštenje škropljenjem i/ili polijevanjem počelo se prakticirati kao rezultat nebiblijskog običaja krštenja djece.

Krštenje uranjanjem, iako najbiblijskiji način poistovjećivanja s Kristom, nije (kako neki vjeruju) preduvjet spasenja. To je čin poslušnosti, javna objava vjere u Krista i poistovjećivanja s Njim. Krštenje je slika napuštanja staroga života i postajanja novim stvorenjem (2. Kor 5:17). Krštenje uranjanjem jedini je način koji u potpunosti ilustrira tu radikalnu promjenu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pravi način krštenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries