settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o mužu kršćaninu?

Odgovor


Biblija dovoljno govori o mužu kršćaninu da bi se o svemu tome mogla napisati knjiga. Zapravo o tome je već napisan niz knjiga. Ovaj članak daje kratki pregled.

Najjasnija slika muža kršćanina predstavlja se u Efežanima 5,15-33. To je srž primjene apostola Pavla o tome što znači biti u Kristu, odnosno biti u ispravnom odnosu s Bogom. Pavlove upute ženi kršćanki, počevši od 23. stiha, objašnjavaju da ona u svom mužu mora prepoznati vrstu vođe kakav je Krist svojoj ljubljenoj crkvi. Dvije rečenice kasnije (25. stih) Pavao isto govori izravno mužu. Dakle, model kršćanina za ponašanje kao muža je sam Isus Krist. Drugim riječima, Bog očekuje da muževi svoje žene vole požrtvovano, potpuno i bezuvjetno, onako kako nas voli naš Spasitelj.

Očekuje se da će muž kršćanin biti spreman dati sve, uključujući i svoju krv ako je potrebno, u korist i dobrobit svoje žene. Božji je plan da muž i žena postanu jedno (Marko 10,8), stoga ono što muž posjeduje pripada ženi. U ljubavi nema sebičnosti (1. Korinćanima 13,5); postoji samo davanje. Osjećaj muža kršćanina prema svojoj ženi nadilazi zaljubljenost, romantiku ili seksualnu želju. Odnos se temelji na istinskoj ljubavi – duhu požrtvovnosti koji odražava Boga i dolazi od Boga. Muža kršćanina više zanima dobrobit njegove žene nego njegova vlastita. Promiče njezinu duhovnu dobrobit kao subaštinice vječnog života (1. Petrova 3,7). Ne pita što može dobiti od nje, već razmišlja što može biti i učiniti za nju.

Efežanima 5 opisuje kako je muž kršćanin koji je pun ljubavi instrument Kristove ljubavi prema svojoj ženi i istovremeno uzor Kristove ljubavi prema Njegovoj crkvi. Kakva je to čast! I kakva odgovornost. Jedino podlaganjem živoj snazi Isusa Krista svaki čovjek može ispuniti takav izazov. Zbog toga se mora pouzdati u snagu Duha Svetoga (Efežanima 5,18) i iz poštovanja prema Kristu podložiti se služenju svojoj ženi (21. stih i ostatak odlomka).

Mnogo je puta muž kršćanin također otac. Uloge muža i oca su isprepletene. Bog je stvorio muškarca i ženu kao seksualne osobe za brojne svrhe. Jedna je pružiti nam radost ovjekovječenja roda, popunjavanja zemlje generacijama ljudi koji nose Božje ime i odražavaju Njegovu sliku. Vidi Postanak 1,27-28 i 2,20-25, također Ponovljeni zakon 6,1-9 i Efežanima 6,4. Obitelj – kršćanska obitelj – u središtu je Božjeg plana za čovječanstvo i sam je temelj ljudskog društva. Muž je glava te obitelji. Kao što muž kršćanin ne može voljeti i voditi svoju ženu bez snage Duha Svetoga, tako ne može voljeti i odgajati svoju djecu u Gospodnjoj opomeni bez snage Duha Svetoga. Muževi i očevi nose duboku odgovornost i privilegiju. Kada traže Boga i slijede Njegovo vodstvo, dobro služe svojim obiteljima i donose čast Kristovu imenu.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o mužu kršćaninu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries