settings icon
share icon
Pitanje

Mrzi li Bog?

Odgovor


Možda djeluje proturječno da Bog koji je ljubav također može mrziti. Ipak, upravo je to ono što Biblija kaže da je istina: Bog je ljubav (1. Ivanova 4,8) i Bog mrzi (Hošea 9,15). Božja priroda je ljubav – On uvijek čini ono što je najbolje za druge – i On mrzi ono što je suprotno Njegovoj prirodi – On mrzi ono što je suprotno ljubavi.

Nitko se ne treba iznenaditi kada sazna da Bog mrzi neke stvari. Stvorio nas je sa sposobnošću da volimo i mrzimo, te priznajemo da je mržnja ponekad opravdana – prirodno mrzimo ono što uništava ono što volimo. Ovo je dio našeg bića stvorenog na sliku Božju. Činjenica da smo svi zaraženi grijehom znači da se naša ljubav i mržnja ponekad nepravilno izražavaju, ali postojanje grešne prirode ne negira našu sposobnost danu od Boga da volimo i mrzimo. Nije proturječno da ljudsko biće može voljeti i mrziti, niti je proturječno to što Bog može voljeti i mrziti.

Kada Biblija govori o Božjoj mržnji, predmet Njegove mržnje je grijeh i zloća. Među onom što Bog mrzi su idolopoklonstvo (Ponovljeni zakon 12,31; 16,22), žrtvovanje djece, seksualna izopačenost (Levitski zakonik 20,1-23) i oni koji čine zlo (Psalam 5,4-6; 11,5). Izreke 6,16-19 navode sedam stvari koje Gospodin mrzi: ponos, laž, ubojstvo, zle spletke, one koji vole zlo, lažne svjedoke i izazivače problema. Primijetite da ovaj odlomak ne uključuje samo stvari koje Bog mrzi; uključuje i ljude. Razlog je jednostavan: grijeh se ne može odvojiti od grešnika osim oproštenjem koje je dostupno samo u Kristu. Bog mrzi laganje, ali laganje uvijek uključuje osobu – lažljivca – koji odluči lagati. Bog ne može suditi laži, a da ne osudi i lažljivca.

Biblija jasno uči da Bog voli ljude u svijetu (Ivan 3,16). Bog je poštedio zle građane Ninive dovodeći ih do pokajanja (Jona 3). Bog nema zadovoljstva u smrti zlih (Ezekiel 18,32). On je strpljiv do krajnjih granica „ne želeći da itko propadne, nego da svi dođu k pokajanju“ (2. Petrova 3,9). Sve je to dokaz ljubavi – Bog želi ono što je najbolje za Njegovu kreaciju. U isto vrijeme, Psalam 5,5 kaže o Bogu: „Ti mrziš sve one koji čine nepravdu.“ Psalam 11,5 još je stroži: „Ali opakoga, i onoga koji voli nasilje, mrzi duša njegova.“

Prije nego se osoba pokaje i povjeruje u Gospodina Isusa Krista, Božji je neprijatelj (Kološanima 1,21). Ipak, čak i prije nego što je spašen, Bog ga voli (Rimljanima 5,8) – tj. Bog je žrtvovao svog jedinorođenog Sina u njegovo ime. Postavlja se pitanje što se događa s nekim tko prezire Božju ljubav, odbija se pokajati i tvrdoglavo se drži svog grijeha? Odgovor: Bog će mu suditi, jer Bog mora suditi grijehu, a to znači suditi grešniku. To su „zli“ koje Bog mrzi – oni koji ustraju u svom grijehu i pobuni, čak i pred licem Božje milosti i milosrđa u Kristu. David piše: „Jer ti nisi Bog kome bi bila mila zloća; niti će zlo s tobom prebivati“ (Psalam 5,4). Nasuprot tome, oni koji nalaze utočište u Bogu bit će „radosni“ i „svagda radosno klicati“ (Psalam 5,11). Zapravo, i Psalam 5 i Psalam 11 povlače oštru suprotnost između pravednih (onih koji traže utočište u Bogu) i zlih (onih koji se bune protiv Boga). Pravedni i zli prave različite izbore i imaju različite sudbine – jedni će vidjeti krajnji izraz Božje ljubavi, a drugi će upoznati krajnji izraz Božje mržnje.

Ne možemo voljeti savršenom ljubavlju, niti možemo mrziti savršenom mržnjom. No Bog može i voljeti i mrziti savršeno, jer On je Bog. Bog može mrziti bez grešne namjere. On može mrziti grešnika na savršeno svet način i još uvijek s ljubavlju oprostiti grešniku u trenutku pokajanja i vjere (Otkrivenje 2,6; 2. Petrova 3,9).

U svojoj ljubavi prema svima, Bog je poslao svoga Sina da bude Spasitelj. Zle, kojima još nije oprošteno, Bog mrzi „zbog mnoštva prijestupa njihovih izbaci ih, jer se protiv tebe pobuniše“ (Psalam 5,10). Ali – i to je važno razumjeti – Bog želi da se zli pokaju za svoj grijeh i nađu utočište u Kristu. U trenutku spasonosne vjere, zli grešnik biva uklonjen iz kraljevstva tame i prebačen u kraljevstvo ljubavi (Kološanima 1,13). Svako neprijateljstvo je razriješeno, sav grijeh je uklonjen i sve je postalo novo (2. Korinćanima 5,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Mrzi li Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries