settings icon
share icon
Pitanje

Može li me Bog spasiti?

Odgovor


Pitanje „Može li me Bog spasiti?" postavljaju milijuni ljudi godinama. Ne samo da vas Bog može spasiti, već vas samo Bog može spasiti. Da bismo razumjeli zašto je odgovor na pitanje „Može li me Bog spasiti?" potvrdan, moramo shvatiti zašto nam je uopće potrebno spasenje. Kad je Adam bio neposlušan Bogu u Edenskom vrtu, njegov je grijeh zatrovao ostatak kreacije (Rimljanima 5,12), a grešna priroda koju smo naslijedili od Adama odvaja nas od Boga. Zbog Božje velike ljubavi prema nama, ipak je imao plan (Postanak 3,15). Doći će na Zemlju kao ljudsko biće u osobi Isusa Krista i dobrovoljno položiti svoj život za nas, preuzimajući kaznu koju smo zaslužili. Kada je naš Spasitelj povikao s križa: „Dovršeno je" (Ivan 19,30), naš je grijeh zauvijek bio plaćen u cijelosti. Isus Krist nas je spasio od sigurne smrti i strašne vječnosti bez Boga.

Da bismo imali koristi od Kristove pomirbene žrtve, moramo se pouzdati samo u Njega i Njegovu žrtvu za plaćanje grijeha (Ivan 3,16; Djela 16,31). A Bog će nas pokriti Kristovom pravednošću onog trenutka kada to činimo (Rimljanima 3,22). Da nema te imputirane pravednosti, nikada ne bismo mogli ući u prisutnost našega svetoga Boga (Hebrejima 10,19-25).

Međutim, naše spasenje ima veći utjecaj od naše vječne sudbine; „biti spašen" također ima neposredni učinak. Dobra vijest glasi da nas je Kristovo dovršeno djelo na križu spasilo od vječne odvojenosti od Boga, te nas također spasilo od sile koju grijeh trenutno ima nad nama u ovom životu. Kad prihvatimo Krista, primamo Njegovog Duha i više nas ne kontrolira grešna priroda. Ova sloboda nam omogućuje da kažemo „ne" grijehu i nadvladamo našu zarobljenost grešnim požudama tijela. „A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako doista Duh Božji prebiva u vama. A ako tko nema Duha Kristova, taj nije njegov" (Rimljanima 8,9).

Nije važno tko ste ili što ste učinili. Isus Krist je došao na ovaj svijet kako bi spasio grešnike (1. Timoteju 1,15), a svi smo grešnici (Rimljanima 3,23). Niti jedan od nas nije izvan dosega Božje spasonosne milosti (Izaija 59,1). Apostol Pavao je veliki primjer Božje dalekosežne milosti. Pavao je prvi dio svog života proveo mrzeći, zatvarajući, progoneći, pa čak i ubijajući kršćane. A onda, jedan susret s Isusom Kristom promijenio je Pavla u jednog od najvećih kršćanskih misionara koji su ikada živjeli. Ako je Bog mogao spasiti Pavla, „najvećeg grešnika" (1. Timoteju 1,15), onda može spasiti svakoga.

Čovječanstvo je krunski dragulj Božjeg stvaranja, stvoreno na Njegovu sliku (Postanak 1,26). Bog želi da se svi spase (1. Timoteju 2,4) i nitko od nas ne propadne (2. Petrova 3,9; Ezekiel 18,32). Onima koji vjeruju u Isusovo ime, Bog daje pravo da postanu djeca Božja (Ivan 1,12). Što će Gospodin učiniti za svoju djecu, opisano je u Psalmu 91: „Jer me zavoli, ja ću ga i izbaviti; uzvisit ću ga, jer poznaje ime moje. Zazvat će me, i ja ću ga uslišati; s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslavit' ga. Mnogim ću ga danima nasititi i pokazati mu spasenje svoje" (Psalam 91,14-16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li me Bog spasiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries