settings icon
share icon
Pitanje

Može li Bog griješiti? Ako Bog ne može griješiti, je li uistinu svemoguć?

Odgovor


Da bismo odgovorili na ovo pitanje, prvo moramo razmotriti tko je Bog. Ljudski um, međutim, ne bi mogao adekvatno shvatiti tko je On da nije bilo posebnih otkrivenja koja nam je dao. Jedan način otkrivenja je kroz Božje stvaranje (Psalam 19,1-6). Složenost, dizajn i red kreacije navode nas da priznamo da postoji veličanstveno Biće koje ju je stvorilo i održava.

Drugi način je kroz Božju pisanu Riječ. Iz dijelova Svetog pisma možemo utvrditi atribute, to jest kvalitete, koje su svojstvene Bogu, dajući nam tako uvid u Njegov karakter. Jedan teolog tvrdi da su Njegove osobine „Njegova savršenstva“. Neka od njih su: Njegova vječnost (Psalam 90,2); Njegova nepromjenjivost, ili nepromjenjiva kvaliteta (Jakovljeva 1,17); Njegova ljubav (1. Ivanova 4,8); Njegova svemoć, ili činjenica da je svemoguć, Svemogući (Otkrivenje 1,8); Njegova sveprisutnost, ili sposobnost da bude svuda prisutan u svakom trenutku (Psalam 139,7-11); Njegova svetost, apsolutna čistoća i odvojenost od zla (Habakuk 1,13); Njegova pravednost ili pravda (Psalam 11,7); i Njegova istina (Titu 1,2).

Ovo je kratka slika Boga koji se očitovao u tri osobe, Ocu, Sinu i Duhu Svetom, a svojstva, ili savršenstva, istinita su za svakog člana Božanstva. Budući da je Bog svet, pravedan i istinit, te ne može učiniti ništa što nije u skladu sa samim sobom, dolazimo do zaključka da Bog ne može griješiti. Budući da su svetost, pravednost i druga Božja savršenstva ono što Bog jest, ako bi Bog sagriješio, prestao bi biti Bog. Činjenica da je Bog „svet, svet, svet“ sprječava ga da čini bilo što nesveto, tj. grešno.

Međutim, ne možemo zaključiti bez shvaćanja nevjerojatne činjenice da je naš sveti Bog umiješao sebe u grijeh čovječanstva. Poslao je svog jedinog Sina na ovu zemlju da umre kako bi platio kaznu za grijeh. „Jer i Krist je jedanput za grijehe pretrpio, pravedan za nepravedne, da nas privede Bogu“ (1. Petrova 3,18). „On koji je sâm u svome tijelu grijehe naše nosio na drvetu da mi, umrijevši grijesima, živimo pravednosti; on čijim ste modricama bili izliječeni“ (1. Petrova 2,24). „Svi su sagriješili i lišeni su Božje slave, a opravdani su besplatno njegovom milošću, putem otkupljenja koje je u Kristu Isusu. Njega je Bog postavio da bude pomirilištem po vjeri u njegovu krv“ (Rimljanima 3,23-25).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li Bog griješiti? Ako Bog ne može griješiti, je li uistinu svemoguć?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries