settings icon
share icon
Pitanje

Ja sam mormon, zašto bih trebao razmisliti o tome da postanem kršćanin?

Odgovor


Svaka osoba koja pripada bilo kojoj religiji – ili možda ne pripada ni jednoj religiji – a koja postavlja pitanje: „Zašto bih trebao razmisliti o tome da postanem kršćanin?“, trebala bi razmisliti o tvrdnjama koje kršćanstvo iznosi. Mormon koji postavlja to pitanje prvenstveno bi trebao uzeti u obzir razlike između načela biblijskog kršćanstva i mormonske filozofije. Ako je Biblija Božja riječ (što su vjerovali i Joseph Smith i Brigham Young), onda bi temeljna vjerovanja mormonstva i Svetaca posljednjih dana (ako su ta vjerovanja vjerodostojna) trebala biti dosljedna s onim što uči Biblija. Nedosljednosti, međutim, postoje, a sagledat ćemo četiri područja u kojima postoji proturječje između mormonstva i Biblije.

1) Mormon koji razmišlja o tome hoće li postati kršćanin trebao bi razumjeti da mormonstvo uči ovisnost o vanbiblijskim izvorima. Biblija uči da je ona dostatna za pouku o kršćanskom življenju (2. Timoteju 3:16) i da je Bog posebno prokleo svakoga tko bi htio dodati neki autoritet na ono što je Bog već objavio u Bibliji. Drugim riječima, Bog je proglasio da je njegova pisana objava dovršena (Otkrivenje 22:18–19). Stoga, nema razloga zašto bi Bog zapisao neke daljnje objave. Bog koji daje da se zapiše Njegova knjiga, zatim kaže da je ona dovršena, a onda kasnije shvati da je zaboravio nešto, taj Bog ili nije planirao za budućnost ili nije znao dovoljno da bi dao da se sve zapiše odmah prvi put. Takav bog nije Bog Biblije. Međutim, mormonstvo uči da je Biblija samo jedan od četiri autoritativna izvora, a ostala tri su Mormonova knjiga, Nauk i savezi, te Dragocjeni biser. Ove tri knjige napisao je jedan jedini čovjek koji je tvrdio da ih je Bog nadahnuo, unatoč tome što proturječe Bibliji, prvome i jedinom nadahnutom tekstu. Kada dodajemo dodatne spise Svetom pismu i nazivamo ih nadahnutima, onda proturječimo Bogu.

2) Mormon koji razmišlja o tome hoće li postati kršćanin, trebao bi razumjeti da mormonstvo promiče manjega boga. Mormonstvo uči da Bog nije oduvijek bio Vrhovno Biće svemira (Mormonska doktrina, str. 321), nego je postigao taj status kroz pravednički život (Učenja proroka Josepha Smitha, str. 345). Međutim, tko definira što je pravednost? Taj standard može doći jedino od samoga Boga. Prema tome, učenje da je Bog postao Bogom tako što je ispunio neki unaprijed određeni standard koji potječe od Boga je proturječje. Nadalje, bog koji nije vječan i samodostatan nije Bog Biblije. Biblija uči da Bog od vječnosti postoji sam od sebe (Ponovljeni zakon 33:27; Psalam 90:2; 1. Timoteju 1:17) te da nije stvoren, nego je On sam Stvoritelj (Postanak 1; Psalam 24:1; Izaija 37:16; Kološanima 1:17–18).

3) Mormon koji razmišlja o tome hoće li postati kršćanin trebao bi razumjeti da mormonstvo uči napuhano gledište o čovječanstvu, koje je u potpunosti nedosljedno biblijskom učenju. Mormonstvo uči da bilo koje ljudsko biće može postati bog (Učenja proroka Josepha Smitha, str. 345–354; Nauk i savezi 132:20). Međutim, Biblija opetovano uči da smo svi urođeno grješni (Jeremija 17:9; Rimljanima 3:10–23; 8:7) i da je Bog jedini Bog (1. Samuelova 2:2; Izaija 44:6, 8; 46:9). Izaija 43:10 sadrži Božje riječi: „Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti.“ Kako onda mormonstvo može tvrditi da će ljudi postati bogovi kada u Pismu nalazimo mnoštvo dokaza o dubini čovjekove želje da uzurpira Božje mjesto, želje koja se rodila u srcu Sotone (Izaija 14:14) i koju je upravo on prenio Adamu i Evi u Vrtu (Postanak 3:5). Želja da uzurpira Božje prijestolje – ili da ga dijeli s Njime – svojstveno je svima čiji je otac đavao, uključujući Antikrista, koji će djelovati u skladu s tom istom željom u zadnjim vremenima (2. Solunjanima 2:3–4). Tijekom povijesti, mnoge su lažne religije koketirale s tom istom željom da čovjek bude Bog. Međutim, Bog objavljuje kako nema Boga osim Njega, a mi mu se ne smijemo suprotstavljati.

4) Mormon koji razmišlja o tome hoće li postati kršćanin trebao bi razumjeti da mormonstvo uči da smo sposobni zaslužiti spasenje, nasuprot onome što uči Sveto pismo (Articles of Faith, str. 92; 2. Nefi 25:23). Premda nas naša vjera vodi da živimo drukčijim životom, ne spašavaju nas naša djela, već jedino milost Božja kroz vjeru koju nam On daje kao besplatni dar (Efežanima 2:4-10). To je zato što Bog prihvaća jedino svoju vlastitu savršenu pravednost. Krist je umro na križu kako bi zamijenio svoje savršenstvo za naš grijeh (2. Korinćanima 5:21). U Božjim očima možemo biti sveti jedino kroz vjeru u Krista (1. Korinćanima 1:2).

U konačnici, vjera u lažnoga Krista vodi u lažno spasenje. Bilo kakvo spasenje koje se „zaslužuje“ je lažno spasenje (Rimljanima 3:20–28). Jednostavno ne možemo biti dostojni spasenja koje bismo postigli vlastitim zaslugama. Ako se ne možemo pouzdati u Božju riječ, onda nemamo nikakva temelja za pouzdanje. Međutim, ako se možemo pouzdati u Božju riječ, trebamo prepoznati da je Njegova riječ dosljedna i vjerodostojna. Ako Bog nije mogao ili nije htio točno sačuvati svoju Riječ, onda on i nije Bog. Razlika između mormonstva i kršćanstva je u tome što kršćanstvo naviješta Boga koji od vječnosti postoji sam od sebe, koji je postavio savršeni i sveti standard koji mi ne možemo postići, te koji je zatim, zbog svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio, platio cijenu našega grijeha time što je poslao svoga Sina da umre na križu za nas.

Ako ste spremni pouzdati se u potpuno dostatnu žrtvu Isusa Krista, možete izgovoriti sljedeće riječi Bogu: „Bože Oče, znam da sam grješnik i da sam dostojan tvojega gnjeva. Prepoznajem i vjerujem da je Isus jedini Spasitelj. Pouzdajem se jedino u Isusa kao svoga Spasitelja. Bože i Oče, molim te oprosti mi i promijeni me. Hvala ti za tvoju divnu milost i milosrđe!“

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ja sam mormon, zašto bih trebao razmisliti o tome da postanem kršćanin?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries