settings icon
share icon
Pitanje

Može li se monoteizam dokazati?

Odgovor


Riječ „monoteizam“ dolazi od dvije riječi: od riječi „mono“ koja znači „jedan“, i od riječi „teizam“ koja znači „vjerovanje u Boga“. Prema tome, monoteizam je vjerovanje u jednoga pravog Boga koji je jedini stvoritelj, održavatelj i sudac cijeloga stvorenja. Monoteizam se razlikuje od „henoteizma“, koji je vjerovanje u više bogova s jednim vrhovnim Bogom iznad svih. Također, suprotstavljen je politeizmu, koji je vjerovanje u postojanje više bogova.

Postoje mnogi argumenti u prilog monoteizmu, uključujući one iz posebne objave (Svetog pisma), prirodne objave (filozofije), kao i povijesne antropologije. Ove ćemo dolje objasniti tek ukratko, tako da ovo nipošto nije iscrpan popis.

Biblijski argumenti za monoteizam – Ponovljeni zakon 4,35: „Tebi je to pokazano, da znaš da je Jahve pravi Bog i da nema drugoga uz njega.“ Ponovljeni zakon 6,4: „Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan.“ Malahija 2,10a: „Nemamo li svi jednog Oca? Nije li nas jedan Bog stvorio?“ 1. Korinćanima 8,6: „Mi nemamo nego jednoga Boga, Oca, od koga sve dolazi i za koga postojimo, i jednoga Gospodina Isusa Krista, po komu postoji sve i po komu postojimo također i mi.“ Efežanima 4,6: „Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, koji djeluje po svima i u svima stanuje.“ 1. Timoteju 2,5: „Jedan je Bog, jedan je posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus.“ Jakovljeva 2,19: „Ti vjeruješ da ima samo jedan Bog. Dobro činiš! I đavli to vjeruju i – dršću.“

Svakako, mnogima nije dovoljno reći samo da postoji jedan Bog zato što tako kaže Biblija. To je zato što bez Boga ne postoji način na koji možemo dokazati da je Biblija Njegova Riječ. Međutim, mogli bismo reći da, pošto Biblija ima najpouzdanije nadnaravne dokaze koji potvrđuju ono što ona uči, monoteizam se može potvrditi na temelju toga. Sličan bi argument bilo vjerovanje i učenje Isusa Krista, koji je dokazao da je On Bog (ili barem da ga je Bog odobrio) svojim čudesnim rođenjem, životom i čudom uskrsnuća. Bog ne može lagati ili biti prevaren; stoga, ono što je Isus vjerovao i učio bila je istina. Prema tome, monoteizam, u koji je Isus vjerovao i koji je poučavao, je istinit. Ovaj argument možda se ne čini previše impresivnim onima koji nisu upoznati s dokazima koji potvrđuju nadnaravne potvrde Svetoga pisma i Krista, ali to je dobro mjesto na kojemu mogu početi oni koji su upoznati sa snagom toga argumenta.

Povijesni argumenti za monoteizam – Argumenti koji se temelje na mišljenju većine zloglasno su sumnjivi, ali zanimljivo je koliko je monoteizam utjecao na svjetske religije. Popularna evolucijska teorija razvoja religija izvire iz evolucijskog pogleda na stvarnost općenito, a pretpostavka evolucijske antropologije koja vidi „primitivne“ kulture kao one koje prikazuju ranije stadije religijskog razvoja. Pa ipak, postoji nekoliko problema s ovom evolucijskom teorijom. 1) Ova vrsta razvoja koju teorija opisuje nikada nije zapažena. U stvari, čini se da ne postoji nikakav razvoj religije prema monoteizmu unutar bilo koje kulture – zapravo, čini se da je u stvarnosti bilo obrnuto. 2) Definicija antropološke metode „primitivnog“ izjednačava se s tehnološkim razvojem, ali taj kriterij teško da može zadovoljiti jer postoji toliko mnogo sastavnih dijelova neke kulture. 3) Navodni stadiji često nedostaju ili se preskaču. 4) Konačno, većina politeističkih kultura pokazuju ostatke monoteizma rano u svome razvoju.

Ono što nalazimo jest monoteistički Bog koji je osoban, koji je muškoga roda, koji živi na nebu, ima veliko znanje i moć, koji je stvorio svijet, začetnik je moralnosti kojoj smo mi odgovorni, te komu smo bili neposlušni i od koga smo zato otuđeni, ali koji je ujedno providio put pomirenja. Gotovo svaka religija ima određenu varijaciju o ovome Bogu u nekom trenutku u svojoj prošlosti, prije nego što je de-evoluirala u kaos politeizma. Po svemu sudeći, većina religija počela je s monoteizmom i „de-evoluirala“ je u politeizam, animizam i magiju – a ne suprotno. (Islam je veoma rijedak slučaj, budući da je napravio pun krug natrag ka monoteizmu.) Unatoč tome, politeizam često funkcionira kao monoteizam ili henoteizam. Rijetka je politeistička religija koja ne smatra da je jedan od njezinih bogova suveren nad ostalima, tako da manji bogovi vrše funkciju posrednika.

Filozofski/teološki argumenti za monoteizam – Postoje mnogi filozofski argumenti za nemogućnost da postoji više od jednoga Boga. Mnogi od njih uvelike ovise o čovjekovom metafizičkom gledištu vezano uz narav stvarnosti. Nažalost, u ovako kratkom članku, nemoguće je dokazati ta osnovna metafizička stajališta a onda dalje pokazati na što oni ukazuju u odnosu na monoteizam, ali budite sigurni da postoje snažni filozofski i teološki temelji za ove istine koji postoje već tisućljećima (a većina su jasni sami po sebi). Ukratko, postoje tri argumenta koja bi netko mogao dalje istražiti:

1. Kada bi postojalo više od jednoga Boga, svemir bi bio u neredu, jer bi postojalo više stvoritelja i autoriteta, ali svemir nije u neredu. Prema tome, postoji samo jedan Bog.

2. Budući da je Bog u potpunosti savršeno biće, ne može postojati neki drugi Bog, jer bi se trebali na neki način razlikovati jedan od drugog, a kada se nešto razlikuje od potpunog savršenstva onda je to manje od savršenstva i ne može biti Bog.

3. Budući da je Bog neograničen u svome postojanju, On ne može imati dijelove (jer se dijelovi ne mogu dodati kako bi se dosegla neograničenost). Ako Božje postojanje nije samo dio Njega (što jest slučaj za sve stvari koje mogu ili ne mogu postojati), onda On mora imati neograničeno postojanje. Dakle, ne mogu postojati dva neograničena bića, jer bi se jedno moralo razlikovati od drugoga.

Netko bi mogao reći da mnoge od ovih izjava ne isključuju mogućnost podvrste „bogova“, i to je u redu. Premda znamo da to nije ono što Biblija uči kao istinu, u teoriji nema ničega pogrešnog s time. Drugim riječima, Bog je mogao stvoriti podvrstu „bogova“, međutim nije. Da je to učinio, ti „bogovi“ bili bi tek ograničene, stvorene stvari – vjerojatno nešto poput anđela (Psalam 82). To se ne suprotstavlja monoteizmu, koji ne glasi da ne mogu postojati nikakva drukčija duhovna bića, već samo da ne može postojati više od jednoga Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li se monoteizam dokazati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries