Je li dopušteno koristiti svijeće/svijećnjake u vezi s molitvom?Pitanje: Je li dopušteno koristiti svijeće/svijećnjake u vezi s molitvom?

Odgovor:
Ne postoji biblijski razlog zašto ne bismo mogli paliti svijeće dok molimo ili dok radimo bilo što drugo. Svijeće su neživi predmeti. Nemaju silu, snagu, niti mistične ili natprirodne sposobnosti. One su ništa drugo nego vosak i komadić strune s eventualno dodanim mirisom.

Svijeće – i druga svjetla – nas mogu podsjetiti da je Isus Svjetlost svijeta. Svijeće nas mogu podsjetiti da stavimo svoje pouzdanje u svjetlo kako bismo mogli postati sinovi svjetla (Ivan 12,36). Kad svijeća gori dok se molimo, može poslužiti da svoje molitve i misli usmjerimo na Isusa kao Svjetlo svijeta.

Ono što svijeće ipak ne mogu jest da prate naše molitve do neba, učine naše molitve silnijima ili učinkovitijima, dodaju bilo što našim molitvama ili mole na bilo koji način za nas. Na primjer, smatra se da svijeće koje gore u Rimokatoličkoj crkvi nastavljaju molitve molitelja dugo nakon što su napustili crkvu. To nije biblijski. Molitva je razgovor s našim nebeskim Ocem – dijalog između dva živa, svjesna, odgovorna bića koja dijele isti Duh. Nijedna svijeća ne može stupiti u takav odnos.

Svijeće se koriste u raznim oblicima obreda štovanja. Vještice i šamani, katolici, Newageri, neki protestanti, Židovi, budisti i hinduisti koriste svijeće u svojim štovanjima. Paljenje zavjetnih svijeća također je u skladu s novim trendovima štovanja koji prihvaćaju misteriju, misticizam i ulazak u stvarnost kroz iskustvo.

U konačnici, uporaba svijeća u molitvi samo je po sebi bezazleno. Opasnost je u tome što im se pripisuje moć koju one jednostavno ne posjeduju.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Je li dopušteno koristiti svijeće/svijećnjake u vezi s molitvom?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga