settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Moloh?

Odgovor


Kao što je slučaj s većinom pitanja u pogledu drevne povijesti, točno porijeklo štovanja Moloha nije jasno. Vjeruje se da izraz Moloh potječe od feničkog mlk, što se odnosi na jednu vrstu žrtve koja se prinosila kako bi se potvrdio ili poništio zavjet. Melekh je hebrejska riječ za „kralja“. U Izraelaca je bilo često da se imena poganskih bogova spajaju sa samoglasnicima hebrejske riječi za sram: „bošeth“. Tako je božica plodnosti i rata, Astarta, postala Aštoreth. Kombinacija mlk, melekh, i bosheth rezultirala je u nazivu „Moleh“, što bi se moglo protumačiti kao personificirani vladar sramotne žrtve.“ Njegovo ime pisalo se i kao Milkom, Milkim, Malik i Moloh. Njegova pratilja bila je Astarta, a obredna prostitucija se smatrala važnim oblikom štovanja.

Feničani su bili labavo okupljena skupina ljudi, koji su živjeli u Kanaanu (područje današnjeg Libanona, Sirije i Izraela) između 1550. i 300. godine prije Krista. Uz seksualne obrede, štovanje Moloha uključivalo je i žrtvovanje djece, odnosno „prinošenje djece kroz vatru“. Vjeruje se da su Molohovi idoli bile divovske metalne statue čovjeka s glavom bika. Svaki lik imao je rupu u trbuhu, a možda i ispružene ruke koje su tako stvarale neku vrstu rampe do rupe. Vatra bi se ložila u statui ili oko nje. Bebe bi se stavljale na ruke statue ili u rupu u njoj. Kada bi bračni par žrtvovao svoje prvorođenče, vjerovali su da će im Moloh zato osigurati financijski prosperitet za obitelj i buduću djecu.

Štovanje Moloha nije bilo ograničeno samo na Kanaan. Monoliti u sjevernoj Africi nosili su urezani znak „mlk“ – često bi bilo napisano „mlk’mr“ i „mlk’dm“, što možda znači „žrtvovanje janjeta“ i „žrtvovanje čovjeka“. U sjevernoj Africi, Moloh je bio preimenovan u „Kronosa“. Kronos je migrirao u Kartagu u Grčkoj, a prema mitologiji kasnije je postao Titan i otac Zeusa. Moloha su povezivali, a ponekad i izjednačavali, s Ba'alom, iako se riječ ba’al također koristila kao naziv bilo kojeg boga ili vladara.

U Postanku 12, Abraham je slijedio Božji poziv da se preseli u Kanaan. Premda prinošenje ljudskih žrtava ljudi nije bilo uobičajeno u Uru, gradu odakle je Abraham potekao, ono je bilo uvriježeno u njegovoj novoj zemlji. Bog je kasnije tražio od Abrahama da žrtvuje Izaka (Postanak 22:2). Međutim, tada je Bog pokazao da se razlikuje od bogova kao što je Moloh. Za razliku od urođeničkih kanaanskih bogova, Abrahamov Bog prezirao je ljudske žrtve. Bog je zapovjedio da se Izaka poštedi, nego je providio jarca da uzme Izakovo mjesto (Postanak 22:13). Bog je upotrijebio taj događaj kao pralik kako će kasnije providjeti svoga Sina da uzme naše mjesto.

Preko pet stotina godina nakon Abrahama, Jošua je poveo Izraelce iz pustinje da baštine Obećanu zemlju. Bog je znao da su Izraelci nezreli i da ih je lako odvratiti od štovanja jedinoga pravog Boga (Izlazak 32). Prije nego što su Izraelci stupili u Kanaan, Bog ih je upozorio da ne sudjeluju u štovanju Moloha (Levitski zakonik 18:21) i opetovano im je govorio da unište kulture koje štuju Moloha. Izraelci nisu poslušali Božja upozorenja. Umjesto toga, uveli su štovanje Moloha u svoju tradiciju. Čak je i Salomon, najmudriji kralj, bio zastranio u taj kult i sagradio svetišta Molohu i drugim bogovima (1. Kraljevima 11:1-8). Štovanje Moloha odvijalo se na „uzvišicama“ (1. Kraljevima 12:31) kao i u usklim klancima izvan Jeruzalema koji se nazivaju Dolina Ben Hinom (2. Kraljevima 23:10).

Unatoč povremenim nastojanjima pobožnih kraljeva, štovanje Moloha nije bilo ukinuto sve dok Izraelci nisu otišli u izgnanstvo u Babilon. (Premda je babilonska religija bila panteistička i okarakterizirana astrologijom i vračarstvom, nije prinosila ljudske žrtve.) Nekako je raspršivanje Izraelaca među velikom poganskom civilizacijom konačno uspjelo očistiti ih od njihovih lažnih bogova. Kada su se Židovi vratili u svoju zemlju, ponovno su se posvetili Bogu, a dolina Ben Hinom pretvorena je u mjesto gdje su palili smeće i bacali tijela pogubljenih kriminalaca. Isus je koristio sliku ovoga mjesta – vatra koja vječno gori, proždirući bezbrojne ljudske žrtve – kako bi opisao pakao, gdje će oni koji odbace Boga gorjeti cijelu vječnost (Matej 10:28).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Moloh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries