settings icon
share icon
Pitanje

Ohrabruje li Biblija ili zabranjuje molitve anđelima?

Odgovor


Iako ne postoji stih koji izrijekom tvrdi: „Ne moli se anđelima“, sasvim je bjelodano da se ne smijemo moliti anđelima. U konačnici, molitva je čin štovanja. Jednako kao što anđeli odbijaju naše štovanje (Otk 22:8-9), tako bi odbili i naše molitve. Prinijeti štovanje ili molitvu bilo kome osim Bogu bilo bi idolopoklonstvo.

Postoje također i nekoliko praktičnih i teoloških razloga zašto je molitva anđelima pogrešna. Krist se nikad nije molio nikome osim Ocu. Kada su ga učenici pitali da ih nauči da se mole, rekao im je: „Stoga vi molite ovako: Oče naš, koji jesi na nebesima…’“ (Mt 6,9; Lk 11,2). Kada bi molitva anđelima bila nešto što mi, njegovi učenici, trebamo raditi, ovo je bilo pravo mjesto da nam to kaže. Jasno, valja nam se moliti samo Bogu. Ovo je također vidljivo u Mateju 11:25-26, gdje Kristova molitva započinje: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje....“ Ne samo da Isus započinje svoje molitve obraćajući se Ocu, nego sadržaj njegovih molitava obično traži pomoć koju može da ti samo netko tko ima svemoguće, sveznajuće i sveprisutne moći. Moliti se anđelima bilo bi neučinkovito zato što su oni stvorena bića i ne posjeduju te moći.

Isus se moli u ime svojih sljedbenika u Ivanu 17,1-26, tražeći višestruke blagoslove za njih od Boga Oca, uključujući posvećenje, proslavljenje i očuvanje. Ova tri blagoslova mogu doći samo iz izvora koji ih sada ima u svojoj ruci. Ponovno, anđeli jednostavno nemaju takvu moć. Anđeli nas ne mogu posvetiti, ne mogu nas proslaviti i ne mogu nam zajamčiti baštinu u Kristu (Ef 1,13-14).

Drugo, postoji jedna prigoda u Ivanu 14,13 kada sam Krist kaže vjernicima da će omogućiti sve što tražimo u Njegovo ime, jer se On obraća izravno Ocu. Moliti se anđelima ne bi predstavljalo učinkovitu i biblijski vođenu molitvu (vidi također Iv 16,26). Ni anđeli ni neko drugo stvoreno biće nikad se ne opisuje kao posrednik s Ocem. Samo Sin i Sveti Duh (Rim 8,26) mogu posredovati pred Očevim prijestoljem.

Na kraju, Prva Solunjanima 5,17 kaže vjerniku da se moli bez prestanka. Ovo može biti moguće jedino ako vjernik ima pristup Bogu koji je uvijek prisutan i koji uvijek može slušati molbe svih ljudi u isto vrijeme. Anđeli nemaju tu mogućnost – nisu ni sveprisutni ni svemogući – i nisu kvalificirani primati naše molitve. Molitva Ocu po Kristu jedino je nužno i učinkoviti sredstvo po kojemu možemo komunicirati s Bogom. Ne, molitva anđelima apsolutno nije biblijski koncept.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ohrabruje li Biblija ili zabranjuje molitve anđelima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries