settings icon
share icon
Pitanje

Moli li Isus za nas?

Odgovor


Molitva je čin komunikacije s Bogom. Znamo da je molitva bila veliki dio Isusova života dok je bio na zemlji (Luka 6,12; Marko 14,32; Matej 26,36). Provodio je dosta vremena nasamo sa svojim Ocem. Možemo samo nagađati za što se molio većinu vremena; međutim, nekoliko mjesta u Novom zavjetu govori nam točno za što se molio. U Mateju 19,13 molio se za malu djecu. U Luki 22,32 kaže da se molio da Petrova vjera ostane jaka. A u Ivanu 17, Isusovoj velikosvećeničkoj molitvi, molio se za svoje sljedbenike i „za one koji će po njihovoj riječi vjerovati u mene“ (s. 20). To smo mi! Nakon što je Isus uzašao natrag na nebo, On i dalje moli za nas. Njegova služba u našu korist se nastavlja (Hebrejima 7,25).

Isus je naš „zagovornik kod Oca“ (1. Ivanova 2,1). Zagovornik je onaj koji zastupa slučaj za drugoga. Zagovornici stoje na mjestu onih koji ne mogu govoriti sami za sebe. Isus, kao naš Zagovornik, stoji umjesto nas pred Ocem i zauzima se za nas. Isusov zagovor zasigurno je djelotvoran, jer On je onaj za koga je Otac rekao: „Ovo je moj ljubljeni Sin, u njemu mi je zadovoljstvo“ (Matej 3,17). Isusove molitve za nas su konstantne i savršene.

Imamo Zagovornika u Kristu, ali imamo i tužitelja: Sotonu, koji nas optužuje dan i noć (Otkrivenje 12,10; Zaharija 3,1). Naš smrtni neprijatelj objavljuje naše grijehe pred Bogom, rugajući se i vrijeđajući one koje je Isus otkupio za sebe. No Rimljanima 8,33-34 kaže da se ne trebamo brinuti zbog Sotonine zlonamjernosti jer je Isus, naš Zagovornik, moćniji: „Tko će optužiti izabranike Božje? Bog je taj koji opravdava. Tko je taj koji osuđuje? Krist je taj koji je umro, štoviše i uskrsnuo, koji je zdesna Bogu, koji i posreduje za nas.“

U Ivanu 17, Isus se moli za svoje sljedbenike, a iz te molitve možemo naučiti što bi sve Isus mogao moliti za nas sada. Isus moli za nas da činimo i budemo sljedeće:

• Upoznamo Boga i Njegova Sina, Isusa Krista (3. stih)

• Budemo zaštićeni od otpadništva (11. stih)

• Budemo jedno u duhu kao što su Otac i Sin jedno (11. stih)

• Budemo ispunjeni Njegovom radošću (13. stih)

• Budemo očuvani od Zloga (15. stih)

• Budemo posvećeni kroz Božju Riječ (17. stih)

• Ostanemo ujedinjeni u Kristu kroz generacije (20-21. stihovi)

• Da naša ljubav prenese Kristovu poruku svijetu (23. stih)

• Pridružimo mu se na nebu za svu vječnost (24. stih)

• Iskusimo istu ljubav jednih prema drugima koju dijele Otac i Sin (26. stih)

Hebrejima 4,14-16 opisuje Isusa kao našeg Velikog svećenika. Zbog Njegova zagovora za nas i sami imamo pristup Ocu: „Imajući, dakle, uzvišenog velikog svećenika, koji je prodro u nebesa, Isusa, Sina Božjega, čvrsto držimo vjeru koju ispovijedamo. Jer nemamo velikog svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego iskušavanoga u svemu poput nas, no bez grijeha. Pristupajmo, stoga, smjelo prijestolju milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć.“ Unatoč tome sa čime se možemo suočiti u ovom životu, možemo živjeti s pouzdanjem da, ako pripadamo Isusu, On uvijek moli za nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Moli li Isus za nas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries