settings icon
share icon
Pitanje

Što je modalizam/modalistički monarhizam?

Odgovor


Modalizam i monarhizam su dva pogrešna pogleda na prirodu Boga i Isusa Krista koja su se pojavila u drugom i trećem stoljeću nove ere. Modalist promatra Boga kao jednu Osobu umjesto tri Osobe i vjeruje da su Otac, Sin i Duh jednostavno različiti načini ili oblici iste božanske Osobe. Prema modalizmu, Bog se može transformirati između tri različite manifestacije. Monarhist vjeruje u jedinstvo Boga (latinska riječ monarchia znači „jedinstvena vladavina“) do te mjere da poriče Božju trojedinu prirodu. I modalizam i monarhizam neizbježno se drže doktrine patripasijanizma, učenja da je Bog Otac pretrpio na križu sa Sinom (ili kao Sin), te su usko povezani sa sabelijanizmom.

Monarhizam je preuzeo dva primarna oblika, dinamički (ili adopcionistički) monarhizam i modalistički monarhizam. Dinamički monarhizam započeo je pogrešnim gledištem o Isusovoj prirodi, točnije da On nije Bog, ali da ga je na krštenju Bog ovlastio da čini čuda koja je činio. Modalistički monarhizam, s druge strane, preuzeo je modalistički stav da je Isus Bog, ali samo na temelju činjenice da je Isus bio jedna od Božjih „manifestacija“. Prema monarhizmu, Božji Logos nema vlastito zasebno, osobno postojanje. Prema monarhistu, biblijski izrazi Otac, Sin i Duh samo su različiti nazivi za istu Osobu.

Modalistički monarhizam uči da je jedinstvo Boga nespojivo s razlikovanjem Osoba unutar Božanstva. Prema modalizmu, Bog se na različite načine očitovao kao Otac (prvenstveno u Starom zavjetu), kao Sin (prvenstveno od Isusova začeća do Njegova uznesenja) i kao Duh Sveti (prvenstveno nakon Isusova uznesenja na nebo). Modalistički monarhizam ima svoje korijene u lažnom učenju Noeta iz Smirne oko 190. godine nove ere. Noet je sebe nazvao Mojsijem, a svog brata Aronom, te učio da, ako je Isus Bog, onda mora biti isti kao i Otac. Hipolit Rimski se suprotstavio ovoj laži u svojoj knjizi „Contra Noetum“. Rani oblik modalističkog monarhizma također je podučavao svećenik iz Male Azije po imenu Praxeas, koji je otputovao u Rim i Kartagu oko 206. godine. Tertulijan se suprotstavio Praxeasovom učenju u „AdversusPraxean“ oko 213. Modalistički monarhizam i s njim povezane hereze također su opovrgnuti od strane Origena, Dionizija Aleksandrijskog i Nicejskog sabora 325. godine.

Jedan oblik monarhizma i danas postoji u pentekostalizmu jednote. U teologiji jednote, koja je antitrinitarijanska, ne postoje razlike među Osobama Božanstva. Isus je Bog, ali je i Otac i Duh. Uz blago odstupanje od drevnog modalizma, pentekostalci jednote uče da se Bog može očitovati na sva tri „načina“ istovremeno, kao na primjer prilikom Isusova krštenja u Luki 3,22.

Biblija predstavlja Boga kao jednog Boga (Ponovljeni zakon 6,4), ali zatim govori o trima Osobama – Ocu, Sinu i Duhu Svetom (Matej 28,19). Ljudskom je umu neshvatljivo kako se te dvije istine usklađuju. Kada pokušavamo razumjeti nedokučivo, uvijek ćemo pogriješiti na različitim razinama. Ali Biblija je jasna: Bog postoji u tri su-vječne, su-jednake Osobe. Isus se molio svom Ocu (Luka 22,42) i sada sjedi zdesna Ocu na nebu (Hebrejima 1,3). Otac i Sin su poslali Duha u svijet (Ivan 14,26; 15,26). Modalizam i specifičniji modalistički monarhizam teološki su opasni jer napadaju samu Božju prirodu. Svako učenje koje ne priznaje Boga kao tri različite Osobe je nebiblijsko.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je modalizam/modalistički monarhizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries