settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li moć u Isusovom imenu?

Odgovor


Svaka moć koja se pripisuje Isusovom imenu potječe od Isusa kao Osobe. Kada „vjerujemo u Isusovo ime“, vjerujemo u dovršeno djelo uskrsloga Krista na križu (1. Ivanova 5,13). Isus nije čarobna riječ. Ne postoji ništa posebno u rasporedu slova u Njegovom imenu. Da Isus nije Bog u tijelu koji je živio savršen život, umro za grijehe svih koji će povjerovati, te uskrsnuo, ne bismo ni govorili o Njegovom imenu. Svaka moć kojoj kršćani pristupaju u Isusovo ime dolazi iz prave vjere u to tko je Isus i što čini za grešnike.

Ne postoji magična moć u Isusovom imenu – postoji samo moć u samom Isusu Kristu. Jednostavnim zazivanjem imena „Isus“ ne može se očekivati posebna moć, ishod ili bolji položaj kod Boga. Međutim, Isusovo je ime dragocjeno i prepuno značenja. Vidimo nagovještaj ovoga u Mateju 1,20-21 kada je anđeo rekao Josipu: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju, jer to što je u njoj začeto, od Duha je Svetoga. Ona će roditi sina i ti ćeš ga nazvati imenom ISUS, jer će on spasiti svoj narod od grijeha njihovih.“

Božja moć spasenja, iscjeljenja, zaštite, opravdanja i otkupljenja nalazi se u Kristu kao Osobi, a Isus je Njegovo ime. I kako je sveznajući, sveprisutni, svemoćni Stvoritelj svemira odlučio upravljati svojom moći? Putem svog Sina, rođenog u skromnim okolnostima – djeteta sa svom moći Kralja (Luka 2,11-12). Isus je položio svoj život kako bi spasio grešnike, te upotrijebio svoj autoritet da ga ponovno uzme (Ivan 10,18) tako da svatko tko zazove Njegovo ime po vjeri može primiti oproštenje grijeha i spasenje za svu vječnost (Rimljanima 10,13). ). To je Spasiteljeva moć uskrsnuća – samo je On sila iza svog imena.

Bog nas upućuje da molimo u Isusovo ime (Ivan 16,23-24). Vjernici su pozvani moliti u Isusovo ime s očekivanjem da će Bog odgovoriti na molitve (Ivan 14,13-14). Moliti se u Isusovo ime znači moliti se Njegovim autoritetom (Luka 10,19) i tražiti od Boga Oca da djeluje prema našim molitvama jer dolazimo vjerom u ime Njegova Sina, Isusa. Moliti u Isusovo ime znači moliti u skladu s Isusovim karakterom i Njegovom voljom. Molitva u Isusovo ime pokazuje našu vjeru u Božju moć djelovanja kada vjerujemo da Isusovo ime nije samo skup slova, već predstavljanje onoga tko On zapravo jest.

„Isus“ je bilo vrlo često ime u Izraelu u prvom stoljeću. Jedino što izdvaja ime Isusa iz Nazareta je Osoba kojoj ono pripada i ono što je učinio za nas. U Kristu „tjelesno prebiva sva punina Božanstva“ (Kološanima 2,9). Isus je „sjaj slave njegove i savršeni otisak njegove osobe“ (Hebrejima 1,3). Ali tamo gdje nema vjere, odnosa ili podložnosti Njegovoj vlasti, ime Isus nije ništa drugo osim riječi.

Mudro je da se čuvamo od iskušenja da zloupotrijebimo Isusovo ime. Biblija govori intrigantnu priču o skupini od sedam Židova u Efezu koji su pokušali istjerati demone koristeći Isusovo ime. Ovi ljudi nisu poznavali Isusa. Nisu bili vjernici. Umjesto toga tražili su divljenje drugih i priliku da steknu ime za sebe. Nisu se pokorili Bogu i stoga nisu uspjeli natjerati duhove da pobjegnu (Jakovljeva 4,7). Jednom se demon narugao sedmorici egzorcista, koji su zapravo pokušavali izvoditi magične trikove koristeći „Isusa“ poput bajanja: „Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?“, zao duh se narugao. Tada je zli duh opunomoćio čovjeka kojeg je posjedovao da istuče potencijalne čarobnjake sve dok nisu bili krvavi i goli (Djela 19,13-16). Ovih sedam muškaraca pokušalo je zloupotrijebiti moć u Isusovo ime za vlastitu korist, ali mi služimo Bogu koji se ne da manipulirati i koji se ne da prevariti (Job 12,16).

Ime Isusa, onoga koji spašava svoj narod od njihovih grijeha, označava svu moć samog moćnog Stvoritelja. Isus daje vjernicima ovlasti da služe, rade i mole se u Njegovo ime kada to činimo vjerujući u Isusovu moć spasenja i želeći Božju volju. Isus je s autoritetom Oca primijenio moć da spasi grešnike, a Njegovo ime je jedino ime koje možemo zazvati za spasenje (Djela 4,12). Kao posvojeni sinovi i kćeri u Božju obitelj, kršćani kušaju Božju spasonosnu milost po vjeri u Isusa kao Osobu. Kada ga zazivamo, sudjelujemo u Njegovoj moći i otkrivamo da je „snažna kula ime GOSPODINOVO: pravednik mu se utječe i siguran je“ (Izreke 18,10).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li moć u Isusovom imenu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries