settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li ikakvi dokazi u vezi biblijskog gledišta mlade zemlje?

Odgovor


Postoji obilje dokaza za biblijsko gledište mlade zemlje. Međutim, gledište stare zemlje već generacijama drži monopol u javnim školama, većini sveučilišta i popularnim medijima. Nije ni čudo onda da većina znanstvenika dijeli ideju o staroj zemlji. Samo o tome su i učili tijekom odrastanja u školi. Samo to su i učili na sveučilištima gdje su primili svoje diplome. To je ono što većina njihovih kolega ispovijeda. No, postoje i oni koji se u znanstvenoj zajednici izdvajaju, i njihov broj sve više raste. Zašto? Zato što sve više znanstvenika nailazi na sve veći broj dokaza koji dovode u pitanje paradigmu stare zemlje.

To ne znači da će svi koji ispituju te dokaze odbaciti gledište stare zemlje. Neki koji proučavaju te dokaze smatraju ih nepravilnima, objašnjavaju ih kao fenomene. Neki vjeruju kako nisu pobliže ispitani. Neki na njih gledaju kao namjerno pogrešno tumačenje činjenica od strane vjerskih fanatika.

Nema sumnje da su vjerski fanatici skloni iskrivljavanju činjenica kada to odgovara njihovim potrebama. Fanatici koji se drže stare zemlje tome su jednako skloni kada se njihove karijere i ugled dovodi u pitanje. To je ljudska priroda. Također je istina da neki dokazi u vezi mlade zemlje koji se godinama predstavljaju ne prolaze pomnije ispitivanje. No, mnogi drugi dokazi prolaze, i ostaje činjenica da sve veći broj stručno osposobljenih znanstvenika – stručnjaka na svojim područjima – u najmanju ruku gledište mlade zemlje prihvaća kao znanstveno uvjerljivo, iako ono ne pobuđuje interes. Ovo su neki relevantni dokazi koje treba uzeti u obzir:

Kontinentalna erozija i ostaci fosila. Kontinenti erodiraju takvom brzinom, da kada ne bi bilo tektonskog izdizanja, meteorske prašine i vulkanske mase, erodirali bi do ravne površine (Mount Everest i ostalo) u manje od 25 milijuna godina. U tom slučaju, fosili stari milijune godina na visokim razinama trebali su odavno nestati. A ipak su tu. To implicira da ti fosili nisu stari milijune godina. Ako je to istina, cijela geologija treba ozbiljnu reviziju (vidi članak Geološki stup).

Podzemni tekući tlak. Kada bušotine nađu naftu, nafta ponekad izbija u ogromnim fontanama. To je zato što je nafta često pod ogromnom količinom pritiska zbog težine stijena na vrhu. Druge podzemne tekućine koje su isto pod pritiskom su prirodni plin i voda. Problem je u tome što je stijena, iznad mnogih podzemnih tekućih naslaga, pod pritiskom relativno propusna. Tlak je trebao nestati u manje od 100.000 godina. Ipak, te naslage su i dalje pod visokim tlakom. Dakle, zbog navodne starosti tih naslaga i njihove lokacije u cijelom geološkom stupu, ovo opažanje dovodi u pitanje neke od interpretacija koje su dovele do formulacije stupa.

Globalno hlađenje. U 19. stoljeću, poznati fizičar i izumitelj Lord Kelvin (William Thomson) bio je prvi koji je istaknuo da ako je zemlja nastala u užarenom rastaljenom stanju, ohladila bi se na svoju trenutnu temperaturu milijardama godina prije, a ne tijekom 4,6 milijardi godina kako se danas prihvaća. Od tada, zagovornici stare zemlje ističu da bi radioaktivno raspadanje unutar zemlje uvelike usporilo proces hlađenja. Zagovornici mlade zemlje odgovaraju da, čak i uz liberalne pretpostavke vezane za količinu vrućine koju stvara radioaktivno raspadanje, zemlja bi se i dalje ohladila na svoju trenutnu temperaturu mnogo prije nego što zagovornici stare zemlje dopuštaju.

Mjesečeva recesija. Mjesec se polako udaljava od zemlje. To ima veze sa činjenicom da se zemljino okretanje usporava zbog trenja plime i oseke, te drugih čimbenika. Mjesečevu recesiju prvi put primjećuje Edmund Halley u kasnim 1600-tim godinama (isti Edmund Halley koji je zaslužan da je prvi predvidio 76-godišnju orbitu poznatog kometa koji nosi njegovo ime). S obzirom na mjesečevo uzmicanje danas, činjenice da se ono s vremenom postupno ubrzalo i nekoliko drugih čimbenika, fizičari utvrđuju da sustav Zemlja-Mjesec ne bi mogao postojati više od 1,2 milijardi godina (možete pregledati matematičke jednadžbe na http://www.creationscience.com/). To je 3,4 milijardi godina manje vremena nego što su zagovornici stare zemlje spremni prihvatiti. Nadalje, što se Mjesec više približava Zemlji, veći je njegov utjecaj na naše plime i oseke. Ne možemo otići predaleko u prošlost, a da se svi ne utopimo dva puta dnevno.

Difuzija helija iz prekambrijskih cirkona. Helij se stvara u zemlji radioaktivnim raspadanjem određenih nestabilnih elemenata (uranij i torij su dva takva elementa). Neka od tih raspadanja odvija se unutar kristala poznatih kao „cirkoni“. Helij se razlijeva iz tih cirkona po poznatoj stopi ovisno o dubini i temperaturi. Znanstvenici otkrivaju da u cirkonima gdje se raspadanje uranija navodno odvijalo milijardu godina, ostaje previše helija – daleko previše helija. Čini se kao da nije bilo dovoljno vremena da se helij razlije iz kristala. Ovo opažanje ima nekoliko implikacija.

Prvo, ovo opažanje može preokrenuti ključnu pretpostavku na temelju radiometrijskog datiranja (najčešću tehniku određivanja starosti zemlje). Znanstvenici vjeruju da se raspadanje urana u milijardu godina odvijalo unutar tih cirkona, jer daju određene pretpostavke o prošlosti koju ne možemo opažati (vidi naš članak Radiometrijsko datiranje). Jedna od tih pretpostavki jest da je radioaktivno raspadanje ostalo konstantno tijekom cijele prošlosti koja se ne može opažati. Znanstvenici su u stanju razlikovati stope raspadanja u laboratoriju, ali većina ne vjeruje da se ono stvarno događa u prirodi. Međutim, ako se raspadanje urana od milijardu godina odvijalo tako brzo da nastali helij nije imao vremena pobjeći iz cirkona, to može biti jak dokaz da su stope radioaktivnog raspadanja bile uvelike ubrzane u prošlosti koju ne možemo opažati.

Drugo, budući da su cirkoni došli iz prekambrijskih stijena ispod geološkog stupa, trenutno prihvatljiva tumačenja geološkog stupa stare zemlje možda trebaju ozbiljnu reviziju (vidi naš članak Geološki stup). Ovi i brojni drugi znanstveni dokazi za teoriju mlade zemlje daju pouzdanje u biblijski izvještaj o stvaranju zemlje i svemira kao što se opisuje u Postanku. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoje li ikakvi dokazi u vezi biblijskog gledišta mlade zemlje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries