settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o kršćanskim mješovitim obiteljima?

Odgovor


Mješovite kršćanske obitelji postaju sve uobičajenije. Bog daje veliku vrijednost obitelji, međusobnoj brizi i potpori. Muškarci bi trebali dobro upravljati svojim obiteljima i odgajati djecu da ih poštuju (1. Timoteju 3,4). Žena bi trebala učiti druge onome što je dobro, ponašati se skromno i pokorno, te učiti mlađe žene kako voljeti svoje muževe i djecu (Titu 2,3-5). Skrb za našu rodbinu, naročito za one koji žive u našem kućanstvu, od najveće je važnosti (1. Timoteju 5,8). Djeca trebaju biti poslušna i poštovati svoje roditelje, sve dok roditelji ne traže od djece da učine nešto protiv Božje volje (Efežanima 6,1-3). Kad djeca odrastu, imaju odgovornost vratiti svojim roditeljima brinući se o njima u starosti (1. Timoteju 5,4). Ova se načela jednako primjenjuju na obitelji, mješovite ili ne.

Jedini odnos koji ima prioritet iznad braka trebao bi biti onaj koji imamo s Bogom. Kad je On središte braka, automatski će postati središte obitelji. Bog je spojio Adama i Evu kao prvog muža i ženu. Stvorio je Evu od Adamovog rebra, što nam pokazuje kako muškarci i žene trebaju napustiti oca i majku i zauvijek se sjediniti, nerazdvojno (Postanak 2,24; Matej 19,5). Što je bračna jedinica jača, to će jača biti cijela obitelj.

Kad se dvije obitelji spoje kako bi stvorile jednu mješovitu obitelj, dolaze iz različitih kućanstava s različitim pravilima, različitim tradicijama i različitim načinima obavljanja poslova. Od ključne je važnosti da se djeci pomogne kroz velike promjene koje će doživjeti tijekom prijelaza u novi, mješoviti obiteljski život. Suradnja, strpljenje i komunikacija bit će ključni. Djeca se moraju osjećati prihvaćeno i sigurno u ljubavi od strane roditelja, kao i očuha i pomajke. Trebaju se postaviti pravila za disciplinu i pošteno provoditi za svu djecu.

U slučaju mješovite obitelji često postoji podjela vremena kada dijete ili djeca posjećuju roditelja koji nije staratelj. Pokušajte održati dobar odnos s drugim roditeljima, te ako je moguće, imati istu strategiju o disciplini/poslovima/pravilima u oba doma. Učinite kućanstvo strukturiranim i predvidljivim. Uvijek bismo trebali podržavati jedni druge; Isus se za druženje i podršku oslanjao na svog „očuha“ Josipa. Isus je prepoznao potrebu za sustavom potpore (Matej 26,38), kao i potrebu za privatnim vremenom za duhovno osvježenje. U obitelji bismo uvijek trebali biti oni koji ohrabruju i podižu. Također bismo trebali biti dobar primjer pobožnosti i ponašati se iskreno i po Gospodinovim uputama.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o kršćanskim mješovitim obiteljima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries