settings icon
share icon
Pitanje

Što znači imati mir s Bogom?

Odgovor


Prije nego što možemo razumjeti što znači imati mir s Bogom, moramo priznati da su ljudska bića u našem prirodnom stanju neprijatelji Božji. Budući da smo naslijedili grešnu prirodu od naših praroditelja, Adama i Eve (Postanak 3; Rimljanima 5,12), rođeni smo sa sklonošću da ugađamo sebi i budemo sami sebi bogovi. Ta nas buntovna priroda dovodi u sukob s našim savršenim Stvoriteljem. Njegova pravedna priroda ne može previdjeti naš grijeh; pravda zahtijeva kaznu (Rimljanima 3,23; 6,23). Ne možemo stvoriti mir s Bogom jer su naši najbolji napori u našem najboljem danu samo prljavi dronjci u usporedbi s Njegovom svetošću (Izaija 64,6). Dakle, u našem grešnom stanju, ne možemo se pomiriti, ne možemo imati mir s Bogom koliko god se trudili.

Bog je preuzeo inicijativu u pomirenju s nama poslavši svog Sina na zemlju. Isus je živio savršenim životom, Njegovo raspeće je platilo za grijehe svih koji se pouzdaju u Njega (Hebrejima 4,15; 2. Korinćanima 5,21), a Njegovo uskrsnuće jamči naše opravdanje pred Bogom (Rimljanima 4,25). Isus je Knez mira (Izaija 9,6) i Onaj koji nam daje mir s Bogom. Zato se poruka spasenja u Kristu naziva „evanđelje mira“ (Efežanima 6,15).

Riječi anđela pastirima tog prvog Božića bile su: „Slava Bogu na visinama, a na zemlji mir, prema ljudima dobra volja“ (Luka 2,14). S kim je Bog zadovoljan? Božje zadovoljstvo i mir počivaju na onima koji primaju Božjeg Sina po vjeri (Ivan 1,12). „Opravdani, dakle, vjerom, mir imamo s Bogom po Gospodinu našemu, Isusu Kristu“ (Rimljanima 5,1). Mir s Bogom znači da je naš veliki dug za grijeh plaćen i da nas Bog vidi kao pravedne (Kološanima 2,14; Rimljanima 3,22). Više nismo neprijatelji nego ljubljena djeca (1. Ivanova 3,2). Njegova sveta priroda može imati zajedništvo s nama jer nas On vidi „u Kristu“.

Mir s Bogom znači da je naša savjest čista (Hebrejima 10,22; Titu 3,5). Ogromna težina krivnje koja nas je sve mučila je nestala, položena na Isusa na križu (Kološanima 2,14; 1. Petrova 2,24). Sram koji smo s pravom osjećali zbog zlih djela koja smo učinili ponio je Isus. Bog Otac nas usvaja kao svoju vlastitu djecu i poziva nas da „pristupamo smjelo prijestolju milosti“ kako bismo razgovarali s Njim i tražili ono što nam je potrebno (Hebrejima 4,16). Za kršćanina održavanje osjećaja mira s Bogom znači da stalno priznajemo svoje grijehe i neuspjehe (1. Ivanova 1,9). Ne priznajemo stalno grijehe kako bismo uspostavili mir s Bogom; Isus je to učinio na križu kad smo povjerovali. Istinski nanovo rođeni ljudi žive u trajnom stavu pokajanja kako nijedan grijeh ne bi pustio korijenje i ponovno ih onečistio (Ivan 3,3; Rimljanima 6,1-4). Nepriznati grijeh kvari radosno zajedništvo između djeteta Božjeg i njegova Oca.

Mir s Bogom također omogućuje kršćaninu da živi bez straha od smrti ili vječnosti. Naša je nada sigurna u spoznaji da je Isus učinio sve što je bilo potrebno da nas ispravi pred Bogom (Matej 5,17; Ivan 3,16-18). Naš posljednji dah na zemlji bit će naš prvi dah na nebu (2. Korinćanima 5,6-8; Luka 16,22). Duh Sveti nam je dan poput prstena obećanja, sigurnosti da će se veći događaj sigurno dogoditi (2. Korinćanima 1,22; 5,5). Upravo sada Duh Sveti živi u nama da nas vodi, osvjedočuje, tješi i podsjeća na Isusovu dovršenu žrtvu za nas (Ivan 14,16-17; 16,8-11; 1. Korinćanima 3,16; 6,19; Efežanima 1,13-14).

Ljudska bića su stvorena da žive u miru s Bogom. Grijeh je uništio taj mir i još uvijek ga uništava za svakoga tko odbija Isusovu ponudu spasenja. Međutim, svatko tko zazove ime Gospodnje, vjeruje u svom srcu da je Isus jedini put do Boga, i spreman je predati mu se kao Spasitelju i Gospodinu, može imati mir s Bogom (Rimljanima 10,9-10. 13; Ivan 3,16. 36; Djela 2,21. 28).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači imati mir s Bogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries