settings icon
share icon
Pitanje

Tko je Mihael arhanđeo?

Odgovor


Arhanđeo Mihael opisuje se u Bibliji, u knjigama Daniel, Judina i Otkrivenje, kao anđeo ratnik koji je uključen u duhovne borbe. Riječ arhanđeo znači „anđeo najvišeg ranga". Većina anđela u Bibliji predstavljena su kao glasnici, ali Mihael se u sve tri knjige opisuje kao onaj koji se natječe, bori ili protivi zlim duhovima i vlastima (Daniel 10,13; 21; Judina 1,9; Otkrivenje 12,7). Nemamo potpunu sliku nijednog anđela, a samo se dva navode u Bibliji (drugi je Gabriel). Sveto pismo nam daje samo nagovještaje o njihovom kretanju tijekom događaja među ljudima, ali zasigurno možemo reći da je arhanđeo Mihael moćno biće.

Unatoč svojoj velikoj moći, Mihael je još uvijek u potpunoj pokornosti Gospodinu. Njegova ovisnost o Gospodinovoj moći vidi se u Judinoj 1,9. Pravedni anđeli imaju rang i podložni su autoritetu, i zbog toga se koriste kao slika pokornosti žene svome mužu (1. Korinćanima 11,10). Uzimajući u obzir snagu arhanđela Mihaela, njegova je pokornost Bogu još divnija. Ako je pokornost anđela argument za ženino pokoravanje, možemo vidjeti da pokornost nikada ne znači oduzimanje ženine snage ili svrhe ili vrijednosti.

Proroku Danielu se kaže da je arhanđeo Mihael „veliki knez koji stoji nad sinovima puka tvojega" (Daniel 12,1). Danielovi ljudi su Židovi, a činjenica da ih Mihael „štiti" sugerira da je Bog postavio razne svete anđele po raznim zemljama ili grupama ljudi. Izgleda da demoni imaju sličnu hijerarhiju (vidi Daniel 10,20). Činjenica da je Mihael „veliki knez" ukazuje na to da ima autoritet u duhovnom području. Ima još stihova – Daniel 10,13 kaže da je Mihael „jedan od knezovā prvakā."

Arhanđeo Mihael ima očito istaknutu ulogu u događajima posljednjih vremena. Anđeo Gospodnji je rekao Danielu da će tijekom posljednjih vremena Mihael „ustati" i da će nastupiti vrijeme nenadmašne nevolje – referenca na Veliku nevolju (Daniel 12,1). Izraelu se za to vrijeme jamči zaštita nakon koje će uslijediti veliko uskrsnuće mrtvih – jedni za vječni život, a drugi za vječnu sramotu (Daniel 12,2). Uznesenje crkve bit će popraćeno „glasom arhanđela" (1. Solunjanima 4,16); ovo bi mogla biti referenca na Mihaela, ali Pismo ga ovdje posebno ne navodi.

Posljednji spomen arhanđela Mihaela javlja se u Otkrivenju 12,7. Tijekom nevolja „nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zaratiše protiv Zmaja. I Zmaj zarati i anđeli njegovi." Mihael i nebeske snage pobjeđuju Zmaja (Sotonu), a Đavao je srušen na zemlju. Tada gnjevni Sotona „ode i zarati se… s onima što drže zapovijedi Božje i imaju svjedočanstvo Isusa Krista" (Otkrivenje 12,17).

Vodi se duhovni rat nad srcima i dušama čovječanstva. Arhanđeo Mihael snažni je anđeoski knez koji štiti Izrael i pokorno služi Bogu boreći se protiv Sotone. Đavao može učiniti sve najgore, ali ne može „nadjačati" nebeske sile (Otkrivenje 12,8).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je Mihael arhanđeo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries