settings icon
share icon
Pitanje

Koje su jakosti a koje slabosti gledištu prema kojem će Uzeće crkve biti usred Nevoljâ (midtribulacionizam)?

Odgovor


Eshatološki govoreći, važno je upamtiti da se gotovo svi kršćani slažu po pitanju tri stvari: 1) u budućnosti će svijet zadesiti vrijeme Nevoljâ kakvo još nije vidio, 2) Drugi Kristov dolazak, i 3) prijelaz iz smrtnosti u besmrtnost za vjernike, koji se obično naziva Uzećem (Ivan 14:1-3; 1. Korinćanima 15:51-52; 1. Solunjanima 4:16-17). Pitanje je kada će se Uzeće dogoditi u odnosu na Nevolje i Drugi dolazak? Tri glavne teorije vezane uz vrijeme Uzeća su pretribulacionizam (vjerovanje da će se Uzeće dogoditi prije nego što počnu Nevolje), midtribulacionizam (vjerovanje da će se Uzeće dogoditi usred Nevoljâ), te posttribulacionizam (vjerovanje da će se Uzeće dogoditi nakon Nevoljâ). Ovaj odlomak bavi se midtribulacijskim gledištem.

Midtribulacionizam uči da će se Uzeće dogoditi usred Nevoljâ. U to vrijeme oglasit će se sedma truba (Otkrivenje 11:15), a crkva će susresti Krista u zraku. Zatim će se na zemlju izliti sedam čašâ Božjega gnjeva (Otkrivenje 15–16) u vrijeme poznato kao Velike nevolje. Drugim riječima, Uzeće i Drugi Kristov dolazak (kada će uspostaviti svoje Kraljevstvo) odvojeni su razdobljem od tri i pol godine. Prema ovome gledištu, Crkva će proći kroz prvu polovicu Nevoljâ, ali će biti pošteđena od najgorega dijela Nevoljâ, koji će se odvijati u posljednje tri i pol godine. Jako blizu midtribulacijskom gledištu je vjerovanje u „pred-gnjevno“ uzeće, tj. vjerovanje da će Crkva biti uzeta na nebo prije nego što dođe „veliki dan … srdžbe“, odnosno gnjeva (Otkrivenje 6:17).

Kako bi poduprli svoje gledište, midtribulacionisti ukazuju na kronologiju koju nalazimo u 2. Solunjanima 2:1-3. Redoslijed događaja je sljedeći: 1) otpad, 2) objava Antikrista, i 3) Dan Kristov. Midtribulacijsko gledište uči da se Antikrist neće odlučno objaviti do „groze pustoši“ (Matej 24:15), koja se događa u sredini Nevoljâ (Daniel 9:27). Nadalje, midtribulacionisti tumače „Kristov Dan“ kao Uzeće; stoga, Crkva neće biti uzeta na nebo sve dok se ne očituje Antikrist.

Još jedno temeljno učenje midtribulacionizma tiče se trube u 1. Korinćanima 15:52. Ono smatra da je to ista truba koja se spominje u Otkrivenju 11:15. Truba iz Otkrivenja 11 je posljednja u nizu trubâ, tako da ima smisla da se radi o „posljednjoj trubi“ iz 1. Korinćanima 15. Međutim, ova logika ne uzima u obzir cilj tih trubâ. Truba koja će se oglasiti o Uzeću je „zvuk trube Božje“ (1. Solunjanima 4:16), ali ona u Otkrivenju 11 naviješta osudu. Jedna truba je milostivi poziv Božjim izabranicima, a druga je izricanje propasti opakima. Nadalje, sedma truba u Otkrivenju nije „posljednja“ truba kronološki gledano - Matej 24:31 govori o kasnijoj trubi koja će se oglasiti na početku Kristova Kraljevstva.

Prva Solunjanima 5:9 kaže da Bog nije odredio crkvu „za svoju srdžbu, već za postignuće spasenja.“ Čini se da to ukazuje kako vjernici neće proći kroz Nevolje. Međutim, midtribulacionizam tumači da se „gnjev“ odnosi samo na drugu polovicu Nevoljâ—posebice na sudove čaša gnjeva. Međutim, ograničavanje riječi na taj način se čini neopravdano. Sigurno je da bi se strašni sudovi sadržani u pečatima i trubama – uključujući glad, otrovane rijeke, zatamnjeni mjesec, krvoproliće, potresi i mučenje – mogli također smatrati Božjim gnjevom.

Midtribulacionizam Uzeće stavlja u Otkrivenje 11, prije početka „velike nevolje“. Postoje dva problema s takvom kronologijom Otkrivenja. Prvo, jedini put kada se izraz „velike nevolje“ spominju u cijeloj knjizi je Otkrivenje 7:14. Drugo, jedini put kada se spominje „veliki dan srdžbe“ je Otkrivenje 6:17. Oba puta izrazi se spominju prerano da bi se mogli odnositi na Uzeće usred Nevolja.

Posljednja slabost midtribulacijskog gledišta dijele i druge dvije teorije: naime, Biblija ne iznosi točan vremenski raspored budućih događaja. Pismo ne podučava ovo ili ono gledište, a zato imamo različita mišljenja o posljednjim vremenima i neke razlike u vezi toga kako bismo trebali uskladiti vezana proroštva.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su jakosti a koje slabosti gledištu prema kojem će Uzeće crkve biti usred Nevoljâ (midtribulacionizam)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries