settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bila Marija Magdalena?

Odgovor


Marija Magdalena bila je žena iz koje je Isus istjerao sedam demona (Luka 8:2). Ime Magdalena vjerojatno označava da je došla iz Magdale, grada na jugozapadnoj obali Galilejskoga mora. Nakon što je Isus iz nje izbacio sedam demona, postala je jedan od njegovih sljedbenika.

Marija Magdalena ponekad se povezuje s „nekom ženom koja bijaše grešnica u gradu“ (Luka 7:37) koja je oprala Isusove noge, ali Sveto pismo to ne potvrđuje. Grad Magdala jest bio na glasu zbog prostitucije. Ta informacija, kao i činjenica da Luka prvi put spominje Mariju Magdalenu odmah nakon zapisa o grješnici (Luka 7:36-50), neke je dovelo da zaključe kako su te dvije žene zapravo jedna te ista žena. Međutim, nemamo nikakva dokaza u Bibliji koji bi to potkrijepio. Marija Magdalena se nigdje ne naziva prostitutkom niti grješnom ženom, unatoč tome što ju mnogi takvom prikazuju.

Marija Magdalena se također često povezuje sa ženom koju je Isus spasio od kamenovanja, nakon što su je uhvatili u preljubu (Ivan 8:1-11). Međutim, ponovno se radi o poistovjećivanju bez pravih dokaza. Film Pasija povezao je te dvije žene. No, premda je to gledište moguće, nije i vjerojatno, a Biblija ga sigurno ne uči.

Marija Magdalena posvjedočila je većini događaja vezanih uz raspeće. Bila je prisutna na lažnom suđenju Isusu; čula je Poncija Pilata kada je proglasio smrtnu kaznu; i vidjela je kako mnoštvo tuče i ponižava Isusa. Bila je jedna od žena, koje su stajale blizu Isusu prilikom raspeća da ga pokušaju utješiti. Kao najraniji svjedok Isusova uskrsnuća, Isus ju je poslao da kaže drugima (Ivan 20:11-18). Premda je to posljednji put kada se spominje u Bibliji, vjerojatno je bila među ženama okupljenima zajedno s apostolima da iščekuju obećani dolazak Svetog Duha (Djela 1:14).

Roman DaVincijev kod iznosi tvrdnju da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani. Neki od ranokršćanskih spisa koja nisu dio Biblije (i koje su rani kršćani smatrali krivovjernima) naznačuju poseban odnos između Marije Magdalene i Isusa. Međutim, nema nikakva dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani. Biblija uopće ni najmanje ne ukazuje na takvu ideju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bila Marija Magdalena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries