settings icon
share icon
Pitanje

Što znači 'maranatha'?

Odgovor


Maranatha je aramejska riječ koja znači „Gospodin dolazi“ ili „dođi, Gospodine“. Rana crkva se suočila s velikim progonima, a život kršćanina pod rimskom vlašću nije bio lak. Rimljani su zahtijevali da svi proglase da je Cezar bog. Prvi kršćani znali su da postoji samo jedan Bog i jedan Gospodin – Isus Krist – i čiste savjesti nisu mogli nazvati Cezara „Gospodinom“, pa su Rimljani na njih gledali kao na izdajice, progonili ih i ubijali.

Živeći u tim nepovoljnim uvjetima, moral vjernika bio je podignut nadom u Gospodnji dolazak. „Maranatha!“ postao je uobičajeni pozdrav potlačenih vjernika zamijenivši židovski pozdrav shalom („mir“). Isusovi sljedbenici znali su da neće biti mira jer im je Isus to rekao (Matej 10,34; Luka 12,51). Ali također su znali da će se Gospodin vratiti da uspostavi svoje kraljevstvo, i iz te su istine izvlačili veliku utjehu. Stalno su podsjećali i bili podsjećani da Gospodin dolazi (Luka 21,28; Otkrivenje 22,12). Isus je podučavao nekoliko prispodoba na istu temu bdijenja, čekanja i pripreme za Njegov povratak (Matej 25,1-13; Luka 12,35-40).

Danas oni koji vjeruju u našeg Gospodina i Spasitelja Isusa Krista žive svoje živote u svjetlu spoznaje da On može doći bilo kada. Moramo biti spremni kada stigne poziv. Svaki dan trebamo očekivati da će doći i svaki dan trebamo žudjeti da dođe. Maranatha nas podsjeća da držimo pogled na vječnim stvarima Duha. Baviti se materijalnim stvarima znači biti u stalnom mentalnom nemiru. Gledajući dolje vidimo zemlju; gledajući oko sebe vidimo zemaljske stvari. Ali gledajući gore vidimo nadu u skori dolazak Gospodina našega Isusa Krista. Onima koji su danas obeshrabreni, Maranatha! Onima koji su danas zabrinuti, Maranatha! Onima koji su ispunjeni tjeskobom zbog problema s kojima se suočavaju, Maranatha! Naš Gospodin dolazi!EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači 'maranatha'?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries