settings icon
share icon
Pitanje

Trebaju li sve majke biti kućanice?

Odgovor


Pitanje „mame kućanice“ izaziva mnogo kontroverzi, posebno u zapadnim zemljama gdje mnoge žene rade izvan kuće. Zapravo postoje samo dva izravna stiha/odlomka koji govore o majci koja ostaje kod kuće sa svojom djecom. Titu 2,3-5 kaže: „Starice isto tako, u vladanju kakvo dolikuje svetosti: ne klevetnice, ne odane mnogome vinu, učiteljice dobra; neka poučavaju mlađe da budu trijezne, da vole svoje muževe, da vole svoju djecu, da budu razborite, kreposne, brižne kućanice, dobre, podložne svojim muževima, da se ne bi hulila riječ Božja.“ Drugi izravni stih je 1. Timoteju 5,14 koji kaže: „Stoga hoću da se mlađe žene udaju, djecu rađaju, vode kućanstvo i ne daju protivniku nikakvu prigodu za predbacivanje.“ Drugi prijevod izraza „brižne kućanice“ u Titu 2 glasi „posvećene svojoj kući“.

Uzmite u obzir i neke neizravne stihove. U Izrekama 14,1 stoji da je mudro da žena ulaže u svoj dom. Iako nije nužno biti mama kućanica kako bi ulagala u svoj dom, vidimo prioritet kojeg Bog stavlja na dom i uključenost žene. Jasno je da se dom ne smije zanemariti radi vanjskog zaposlenja. Ponovljeni zakon 6,4-9 uči važnosti neprestanog poučavanja naše djece. Naravno, ovo je upućeno očevima kao i majkama. Boravak s djecom kod kuće samo bi dao više mogućnosti da djecu poučimo Božjim putovima. Stoga je pozitivno ulagati u živote djece doslovnom primjenom ovog odlomka Svetog pisma.

Konačno, Izreke 31 poznati je odlomak o vrsnoj ženi i majci. Iz njezinog opisa doznajemo da je ova majka radila izvan kuće. Međutim, njezinoj obitelji nikad ništa nije nedostajalo. Održavala je odgovarajuću ravnotežu i njezina obitelj nikada nije patila. Obitelj joj je uvijek bila prioritet. Iako Biblija ostavlja ženama izbor hoće li ostati s djecom kod kuće ili ići na posao izvan kuće, svakako je pohvalna stvar za majku da bude s djecom kod kuće i posveti se njihovom punom odgoju. U Titu 2 i 1. Timoteju 5 žene se svakako potiču da ostanu kod kuće sa svojom djecom. Što god žena odabere, mora održavati svoj dom kao prioritet i svoju primarnu sferu djelovanja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Trebaju li sve majke biti kućanice?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries