settings icon
share icon
Pitanje

Što je luciferijanizam?

Odgovor


Jedna vrsta luciferijanizma je štovanje ili poštovanje Lucifera kao božanstva. Ta je religija povezana sa sotonizmom – iako pokušava naglasiti više „pozitivne“ aspekte Lucifera. Druga vrsta luciferijanizma je ateistička i na Lucifera gleda kao na ništa više od simboličke potrage čovječanstva za mudrošću i prosvjetljenjem.

Ime „Lucifer“ dolazi iz prijevoda Izaije 14,12. Doslovno znači „sjajna zvijezda ili jutarnja zvijezda“. Većina bibličara ovo vidi kao opis Sotone prije njegove pobune protiv Boga. Odlomci poput Izaije 14 i Ezekiela 28 uče da je Sotona stvoren najvišim, najljepšim od anđela, ali da su njegov ponos i želja za Božjim prijestoljem rezultirali time da bude izbačen s neba i dano mu ime „Sotona“ (što znači „protivnik“).

Prvi tip luciferijanizma zapravo je ništa drugo do štovanja Sotone kao boga ovoga svijeta (2. Korinćanima 4,4). Sotona se štuje kao biće znanja i svjetlosti (2. Korinćanima 11,14-15). Fokus je na „dobru“ koje je bilo u Luciferu prije njegove pobune, a ne na zlu i tami koji se povezuju s imenom „Sotona“. Iako su Lucifer i Sotona jedno te isto, luciferijanizam ga prikazuje kao boga svjetla, boga znanja i boga magije. Luciferijanisti nastoje i sami postati bogovi, položaj koji se postiže dobrim životom, traženjem znanja, prakticiranjem magije i otvaranjem uma Luciferovom kozmičkom umu. Luciferijanizam na mnogo načina nalikuje gnosticizmu.

Drugi tip luciferijanizma, koji odbacuje ideju da je Lucifer osobno biće, još uvijek traži prosvjetljenje odvojeno od istine Boga. Ovi luciferijanisti možda sebe vide kao ljubitelje svjetla i dobrote, ali prihvaćaju laž. Sotonu nije briga vjeruju li ljudi u njega ili ne; svejedno ih može odvesti na krivi put.

Skupine koje se pridržavaju luciferijanskog učenja su rijetke, iako se elementi luciferijanizma nalaze u masonskim učenjima, Wicci i New Age filozofiji. Budući da ne postoji dogovorena dogma, luciferijanska uvjerenja izrazito se razlikuju od skupine do skupine. Široka raznolikost uvjerenja među luciferijskim pristašama pridonijela je općem uvjerenju da je luciferijanizam jednostavno podskup sotonizma, svojevrsna mini denominacija. Iako bi neki sljedbenici brzo osudili takvu tvrdnju, luciferijanizam je inače teško kategorizirati.

Jedno je sigurno: Lucifer/Sotona nije biće koje treba obožavati, niti je netko s kim se olako postupa. On je vrlo moćno biće i neprijatelj naših duša. Biblija ga opisuje kao „đavla [koji] kao ričući lav obilazi naokolo tražeći koga da proždre“ (1. Petrova 5,8). Oni koji se s njim petljaju na kraju će požaliti, jer će proždrijeti njihove duše kao nagradu za njihovo obožavanje. „Oduprite mu se“, opominje Petar, „čvrsti u vjeri…“ (1. Petrova 5,9). Vjera na koju misli je vjera u Isusa Krista kao Gospodina i Spasitelja, jer nas jedino On može spasiti od pakla, konačnog odredišta svih koji odbacuju Isusa kao Spasitelja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je luciferijanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries